A Fidesz most már országos népszavazásról beszél az olimpia ügyében

2017.02.21. 07:30
  • Miután egy olimpiáról szóló országos népszavazási kezdeményezést már elkaszált a Kúria;
  • miután kézzelfoghatóvá vált egy budapesti népszavazás kiírása olimpiaügyben;
  • miután a kormány bejelentett újabb nemzeti konzultációjában egyáltalán nem szerepel az olimpia kérdése;
  • miután a kormány a Momentum 266 ezer leadott aláírása után összevissza nyilatkozott: a korábbi nemzeti ügyből hirtelen kizárólag Budapest ügye lett az olimpia,

most Bánki Erik az ATV-ben

mégis inkább országos népszavazásról beszélt.

A televízió Egyenes Beszéd című műsorában a fideszes politikus úgy fogalmazott:

„Azt érdemes megvitatni, hogy ez csak Budapest döntése-e. Én azt gondolom, hogy nem. Tehát, ha odáig eljutunk, hogy erről népszavazást kell kiírni, akkor azt érdemes megfontolni, hogy Magyarország egészét érintő népszavazás kell kiírni. Hiszen bár a fejlesztések jó része Budapestet érinti, mégiscsak a nemzeti költségvetést terhelik bizonyos kiadások. És azt gondolom, hogy ez ügyben érdemes megkérdezni az egész ország véleményét. Akár nemzeti konzultáció, akár népszavazás formájában".

Bánki Erik, az Országgyûlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke beszél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2012. 2013. 2014. évrõl szóló üzleti jelentéseinek és beszámolóinak vitáján az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. november 4-én.
Bánki Erik, az Országgyûlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke beszél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2012. 2013. 2014. évrõl szóló üzleti jelentéseinek és beszámolóinak vitáján az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. november 4-én.
Fotó: Kovács Attila / MTI

Mindenki megnyugodhat vagy beidegesedhet: nem lesz békemenet olimpia-ügyben

Bár felmerült, hogy kellene már egy jó kis békemenet, hogy helyére kerüljenek az olimpiás dolgok, a CÖF-vezér Csizmadia szerint most nincs szükség a békemenetre, a Magyar Időknek azt mondta, nem szabad „az olimpia elárulása miatt felhergelt tömegeket utcára vinni”.

Bánki Erik ötletelgetése ellen a legerősebbet maga a Budapest 2024 Zrt. által benyújtott pályázati anyag szolgáltatja. Az első körben beadott dokumentumban ugyanis konkrétan szerepel, hogy Budapesten lehet referendumot kiírni az ügyben. A részleteket ebben a cikkünkben fejtjük ki.

Persze a kormány olimpiával kapcsolatos kommunikációs ámokfutása már nem jelent meglepetést, és az sem, hogy egy politikus összevissza beszél, de azért volt egy másik szép része ennek az ATV-s beszélgetésnek. Bánki Erik beleszaladt a kellemetlenbe, olvassák el ezt a párbeszédet:

ATV: Sokan egyszerűen arra gondolnak, hogy ezt a pénzt önök ellopnák. (...) A korrupció az, ami miatt nem szeretnének olimpiát, ami miatt azt gondolják, hogy most ma Magyarországon ennek túl nagy lenne a kockázata. És nemcsak olyan civil szervezetek beszélnek erről, amelyeket egyébként önök mostanában támadnak, mint pl. a Transparency International, hanem a konzervatív, jobboldali körökhöz köthető Professzorok Batthyány Köre is arról adott ki nem olyan régen nyilatkozatot, hogy most már intézményesült a korrupció Magyarországon.

Bánki: Hát, azért pontosítsunk, Professzorok Batthyány Köre nem azt nyilatkozta, hogy intézményesült a korrupció Magyarországon.

ATV, idézve a konkrét nyilatkozatot: „Úgy tűnik, hogy a korrupció mára egyéni bűnökből kialakult módszertanra, struktúrára, személyi körre épülő, bevett társadalmi gyakorlattá vált, azaz intézményesült.”

Bánki: Ez az ő állításuk.