Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Momentum: A kormány gyáván megfutamodott

6174652336 HUSZ0287
2017.02.22. 20:13

Orbán Viktor és a magyar kormány gyáván megfutamodott 266 ezer vagy még több ember akarata elől - így értékeli a Momentum Mozgalom, hogy Orbán Viktor, Tarlós István és Borkai Zsolt szerda este úgy döntött, hogy visszavonják Budapest pályázatát a 2024-es olimpiára. 

Papp Gergő, a párt sajtóreferense az Indexnek azt mondta, sajnálják, hogy a kormány elvette a lehetőséget, hogy végre egyszer az állampolgárok szavazhassanak egy kormányzati gigaberuházásról. Papp szerint pályázat visszavonása egyértelműen hatalomtechnikai döntés, amivel azt akarja elkerülni a kormány, hogy elbukjon egy népszavazást. 

Ami a Momentum helyi népszavazási kezdeményezését illeti, Papp Gergő szerint azt már nem tudják visszavonni most, hogy már leadták a szükséges aláírásokat. A népszavazási kezdeményezés visszavonásáról most, hogy az okafogyottá vált, a bíróságnak kell majd döntenie. 

Papp szerint az, hogy nem lesz népszavazás az olimpiáról, a Momentum Mozgalom saját terveit nem érinti, így a tervek szerint belekezdenek majd az országjáró akciójukba, amely során 45  nap alatt minden megyébe szeretnének ellátogatni, hogy a helyiekkel beszéljenek a problémáikról, majd azokra programszerű javaslatokat dolgozzanak ki. 

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke éppen a Budapesti Corvinus Egyetemen vitatkozott Fürjes András olimpiai kormánybiztossal, amikor megtudták a hírt a pályázat viosszavonásáról. A párt vezetője azt mondta, szerinte ezzel a kormány átverte azokat az embereket, akik hittek az olimpiában és szerettek volna erről népszavazást tartani, ami sokat adhatott volna a magyar demokráciának. Arról is beszélt, hogy máshol is tartottak már népszavazást olimpiáról, például Vancouverben 2003-ban, ahol végül az olimpiai pályázat támogatói nyertek. A népszavazás ténye pedig nem rontotta a város esélyeit, és meg is kapta a  a 2010-es téli olimpia rendezési jogát.