Jenő
-3 °C
6 °C

Nem engedik többé, hogy Miskolc a szűk lakásban nyomorgást büntesse

2017.02.22. 10:27

A Kúria megsemmisítette a közösségi együttélés szabályairól szóló miskolci önkormányzati rendeletnek azt a részét, amely alapján pénzbírság fenyegette azokat, akik nem tudják megengedni maguknak, hogy olyan lakásban lakjanak, amiben kényelmesen elférnének. A döntést január 31-én hozta meg a Kúria önkormányzati tanácsa, és a keddi Magyar Közlönyben hirdették ki.

A miskolci rendelet problémás része azt mondta ki, hogy 200 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható az a lakástulajdonos vagy bérlő, aki engedi, hogy vele lakjon más olyan lakásban, ami "életvitelszerű lakhatásra nem alkalmas". A rendelet szerint márpedig életvitelszerű lakhatásra nem alkalmas az olyan lakás, ahol az egy főre eső lakrész kisebb, mint 6 négyzetméter.

Törvénysértő és az Alaptörvénnyel is ellentétes az az önkormányzati szabályozás, amely a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartásnak minősíti annak lakhatását, akire nem jut 6 négyzetméter lakrész

– mondta most ki a Kúria. A Kúria szerint ez a szabályozás sérti a tulajdonhoz való jogot, és a társadalmi helyzet alapján történő megkülönböztetésre vezet, de sérti az esélyegyenlőség elvét is, mivel a szociális, oktatási lehetőségekhez való hozzáférés magyarországi lakóhelyhez kötött.

Miskolc egyébként évek óta, különböző jogi megoldásokkal próbálkozik a szűk lakásokban nyomorgó szegények elriasztásával, 2012-ben például egy lakcímbejelentési rendeletbe foglalták bele a 6 négyzetméteres korlátozást, és már akkor is razziákat tartottak. (Riportunkat itt olvashatja.)

A Kúria elé a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal vitte a miskolci rendeletet, miután több problémát is talált benne, de azoknak csak egy részét volt hajlandó kijavítani az önkormányzat a felhívásukra. A kormányhivatal többi kifogását a Kúria nem találta megalapozottnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?