Érdektelenségbe fulladt a nap legfölöslegesebb népszavazása

2017.02.26. 20:15 Módosítva: 2017.02.26. 20:15

Érvénytelen lett a vegyi üzem tervezett építéséről meghirdetett, de közben okafogyottá vált helyi népszavazás Algyőn. A szavazók 18,87 százaléka, 832 választó vett részt rajta, írja az MTI.

A négy szavazókörben a névjegyzékben szereplő 4409 választó közül 829-en adtak le érvényes voksot. A többség, 427 ember támogatta az üzem építését.

A Szegeddel szomszédos nagyközségben egy görög befektető akart építeni egy háztartási vegyi árukhoz alapanyagot gyártó üzemet. Civil kezdeményezésre aláírásgyűjtés indult azért, hogy a kockázatot jelentő vegyi üzem helyéről kérdezzék meg az algyőieket. A Fidesz és a KDNP helyi politikusai is csatlakoztak a gyűjtéshez. A képviselő-testület december 15-én döntött a népszavazás kiírásáról.

A befektető kedden jelezte, hogy nem Algyőn akarja megépíteni a tervezett üzemet.

A képviselő-testület többsége csütörtöki rendkívüli ülésén határozott arról, hogy visszavonják a népszavazás kiírásáról szóló döntést, amit eljuttattak a Szegedi Törvényszékhez is.

A bíróság közölte: a hatályos jogszabályok alapján a képviselő-testület bizottsága és tagjai a helyi népszavazás elrendeléséig vonhatják vissza az általuk benyújtott helyi népszavazási kezdeményezést. A törvény ezen túl nem tartalmaz a kezdeményezés visszavonására vonatkozó rendelkezéseket. A törvényszéknek így nem volt hatásköre arra, hogy a képviselő-testület határozata alapján eljárjon.

Volt egy sikeres választás is

Győriványi Dániel független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást a Veszprém megyei Vigántpetenden. A választáson két független jelölt indult.

A szavazáson a választópolgárok csaknem fele jelent meg. Győriványi Dániel 43, Kandikó Csaba 37 szavazatot kapott, 2 voks érvénytelen volt.

A településen a korábbi polgármester, Nemoda István lemondása miatt kellett önkormányzati választást tartani.