Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két körre kényszerült Áder

2017.03.13. 12:00

Nem szerezte meg az első körös győzelemhez szükséges kétharmados győzelmet Áder János a köztársaságielnök-választáson. A 199 fős parlamentben ehhez 133 szavazat kellett volna, ám a Fidesz – és a formálisan külön álló KDNP – frakciója csak 131 fős. Csak ellenzéki átszavazással lehetett volna meg a kétharmad, de ezt nem csak a Majtényi Lászlót ellenjelöltként állító baloldali ellenzékből nem tette meg senki, hanem a Jobbik 24 fős frakciójából sem. 

Ez nem csak azért volt várható, mert a szavazás előtti, napirend előtti felszólalásban is látványosan nekiment a Jobbiknak is a zsúrpubizó-cicafiúzó-simicskázó fideszes frakcióelnök, Kósa Lajos, de azért is, mert a párt – amely sem Majtényi, sem Áder mellett nem foglalt állást – egységesen távol maradt a voksolástól. Így csak 175 érvényes szavazatot adtak le a képviselők.

Áder Jánosnak így fél kettőig kell még várnia, hogy nekikezdhessen újabb ötéves államfői ciklusának. Akkor lesz meg a második forduló, ahol már egyszerű többség is elég lesz a győzelemhez, ami nyilvánvalóan a Fidesz politikusáé lesz.

A képviselők most ismét szavazólapokat vesznek fel és újra szavaznak a Parlament folyosóján felállított szavazófülkékben. A második fordulóban is 40 percig tart a szavazás és 40 percig a szavazatok megszámlálása.

A DK képviselői bejelentették: a második fordulóban már nem szavaznak. Az eredmény 13 óra után várható.

A jelöltek újabb beszédeket már nem tartanak. Majtényi és Áder első forduló előtt elmondott, 15-15 perces beszédjéről itt olvashat.