Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Volt olyan, hogy egy rendőr arcon rúgott egy menekültet

DBZOL20150627021
2017.03.16. 13:26 Módosítva: 2017.03.16. 13:30

Két rendőrt ítéltek el gyorsított eljárásban amiatt, mert menekülteket bántalmaztak a déli határon, írja aMagyar Nemzet a Legfőbb Ügyészség válasza alapján. Egyikük jobb térdével arcon rúgott egy ülő menekültet, amiért 300 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték. A másik ügyben a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa egy főtörzszászlóst büntetett meg 130 ezer forintra, amiért közvetlen közelről könnygázzal arcon fújta a határkerítés túloldalán lévő menekültet. Az ügyészség  szerint a menekült folyamatosan szidalmazta a rendőr családját, s „fenyegető magatartást tanúsított”.

A svéd  Aftonbladet belgrádi riportja  szerint  a határt védő magyar egyenruhások nagy számban verik, ütik, gumibotozzák, kutyáikat ráuszítják a szerb határon a menekültekre.  A Belügyminisztérium (BM) közleményben utasította vissza a svéd lap állításait. A  közlemény legmeglepőbb állítása, hogy a vádak azért nem igazak, mert a cikkben megszólaltatott Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetnek szerintük köze van Soros Györgyhöz. Az Indexnek a határon most várakozó menekültek is beszámoltak verésekről.

Magyar rendőrök brutalitásáról vallanak a menekültek

A Legfőbb Ügyészség ugyanakkor már korábban közölte, hogy összesen 44 esetben jelentették fel a rendőröket 2015 szeptembere és 2017 márciusa között.

  • 32 ügyben szüntették meg a nyomozást
  • ezek közül 31 esetben bizonyítottság hiányában
  • 1 esetben bűncselekmény hiányában
  • 5 ügyben most is folyik nyomozás bántalmazás, kötelességszegés, valamint csoportosan elkövetett bántalmazás gyanújával.

A feljelentésekből tizenegyet a sértett vagy annak jogi képviselője, tizennégyet valamelyik rendőri szerv, kettőt ügyészség, ötöt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság képviselője, egyet az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága, kilencet az Orvosok Határok Nélkül szervezete, egyet a Magyar Honvédség, míg szintén egyet a Szegedi Fegyház és Börtön tett, írja a Magyar Nemzet.