VIP-rokonok a hatalomban

2017.03.30. 08:54

Bár személyi asszisztensként, titkárként a 2014-es parlamenti ciklus óta nem alkalmazhatják rokonaikat a képviselők, hivatali vezetők, így is van módja, hogy saját tagjaikat juttassák álláshoz a politikusok - írta a Hvg.

A legegyszerűbb módja a törvény kijátszásának egymás rokonainak foghlalkoztatása, vagy ha egy cég, hivatal szívességből alkalmazza a VIP-rokont.

  • Kövér László házelnök felesége, Bekk Mária a Szigetszentmiklósi Járási Hivatal vezetője,
  • Szájer József EP-képviselő felesége, Handó Tünde az Országos Bírói Hivatal elnöke,
  • Polt Péter legfőbb ügyész felesége, Polt-Palásthy Mariann előbb az Emmi jogi ügyekért felelős helyettes államtitkára, majd az MNB személyi ügyekért felelős ügyvezető igazgatója lett.
  • Matolcsy György MNB-elnök barátnője, Vajda Zita pedig az MNB-ben szakmai titkár volt, innen távozva az MNB egyik alapítványánál kötött ki.

Az előző ciklusban még bevett volt a gyerekek, feleségek személyi titkári a lkalmazása, ebben a KDNP járt az élen, de a tiltás miatt mostanra a rokonoknak kitaposott utak állami cégekbe, önkormányzati hivatalopkba vezetnek.Harrach Péter KDNP-s politikus három fia közül egy a zuglói, egy az angyalföldi önkormányzatnál dolgozik.

Latorczai János (KDNP) nagyobbik fia most a Miniszterelnökségen államtitkár, a kisebbik osztályvezetző és az MVM Zrt-nél felügyelő bizottsági tag. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkára, Aradszki András pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felügyelő bizottságában talált állást lányának. A fideszes Varga József és Tessely Zoltán kéviselők a feleségeiket helyezték el a Miniszterelnökségen és környékén. Kósa Lajos Debrecen volt polgármestre mostanra a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője, felesége a debreceni önkormányzat egyik cégének igazgatója. De helye van a Miniszterelnökség osztályvezetőjeknt Schmitt Pál unokaöccsének is. A fideszes Balsai István alkotmánybíró fia már közvetettebben, ügyvédi tanácsadóként jutott a KEH közelébe, ami 2010 óta 47 millió forintot hozott neki, ahogyan az az Átlátszó.hu által kikért papírokból kitűnt.