A HÖOK nem állt ki a CEU mellett

2017.03.31. 12:23 Módosítva: 2017.04.03. 23:46

Frissítés: Pár órával az első hír után megjelent az MTI-n a HÖOK friss közleménye, melyben egyértelműen kifejezték, hogy attól függetlenül, hogy tényleg időszerűnek tartják a külföldi egyetemek működésének felülvizsgálatát, ők a CEU mellett vannak, annak nem örülnek, ha bezárják a törvénymódosítás miatt az intézményt. "A Közép-európai Egyetemen színvonalas, magas szintű munkát végeznek, melyet elismerünk és a folytatását a jövőben is fontosnak tartjuk" – írták.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint időszerű volt a külföldi egyetemek magyarországi működésével foglalkozni, írja az MTI. Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke azt mondta: úgy látják, azt érdemes megvizsgálni, hogy azokban az országokban, ahol az állam szerepvállalása csekély, és a piac határozza meg döntően a felsőoktatás működését, milyen lépéseket kell tenni, hogy államközi egyezmények révén megfelelő szerepet kapjanak a felsőoktatási igények, de egyúttal a piaci igények is megjelenjenek.

D KOM20141018017
Fotó: Komka Péter / MTI

Fő célként azt jelölte meg, hogy megtalálják azt a szabályozást, ami egyenlő feltételeket teremt, és az értékes külföldi piaci szereplők számára is megnyugtató. Gulyás szerint kapcsolatban állnak a CEU hallgatói képviseletével, de hivatalos megkeresés nem érkezett hozzájuk.

Gulyásék közleménye azután jött ki, hogy Orbán Viktor reggel olyan interjút adott a Kossuth Rádióban, amiben csalónak nevezte a CEU-t, aki nem tartja be a törvényeket, és ez egy szokásos vizsgálaton derült ki. A valósághoz hozzátartozik, hogy Orbán egy nemlétező, most is csak tervezet formájában létező szabályozást kér számon a CEU-n, és az a szokásos vizsgálat is most volt először.

Orbán arról beszélt, hogy a CEU sorsa az amerikai és magyar kormány közötti tárgyaláson múlik, amit arra értett, hogy az új törvénytervezet többek között olyan feltételhez kötötte a külföldi egyetemek (az Európai Gazdasági Társulás országain kívül eső országoké) működési engedélyének megtartását, hogy egyrészt az anyaországban is működtessen kampuszt, másrészt szülessen egy kormányközi, államközi megállapodás, szerződés. Ez korábban nem volt feltétel, most mégis úgy fogalmazott a miniszterelnök, mintha mindig is ez lett volna az elvárás.

A CEU egyébként közleményben reagált Orbán állításaira. Többek között azt írták, „a CEU teljes mértékben visszautasítja Magyarország miniszterelnökének azon hamis állítását, hogy a CEU csalást követ el. Ellentétben a Miniszterelnök kijelentésével, jelenleg nincsen érvényben olyan törvény Magyarországon, amely megköveteli, hogy az egyetemek származási országukban is folytassanak képzést annak érdekében, hogy Magyarországon diplomát adhassanak ki."

A friss törvénytervezetet itt tudja elolvasni.

Romániai magyar egyetemek szívhatják meg?

Mindeközben azt írja a Kronika.ro Victor Ponta, egykori román szociáldemokrata miniszterelnök Facebook-bejegyzése alapján, hogy "Victor Ponta volt kormányfő nagyon jónak és helyesnek tartja a külföldi egyetemek működési feltételeit szigorító magyar törvénykezdeményezést, és bejelentette: jövő héten ő is kidolgoz egy ugyanilyen javaslatot, amelyet a bukaresti parlament elé terjeszt". 

A lap hozzáteszi: Ponta dicséretét a román közszolgálati rádió által működtetett Rador.ro portál fenntartásokkal kezelte, "a hozzáfűzött magyarázatból kiderül: a cikkíró hátsó szándékot gyanít amögött, hogy a volt román miniszterelnök a külföldi egyetemek romániai működésének szigorításáról akar törvényjavaslatot kidolgozni. A szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy két romániai egyetemet – a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet – is Magyarországról pénzelnek, és egyik esetében sem létezik kormányközi megállapodás az intézmény finanszírozásáról."