A HÖOK újra és újra és újra kiáll a CEU mellett

2017.04.03. 22:49 Módosítva: 2017.04.04. 06:03

Valami nagyon furcsa dolog történik a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájánál.

Kezdődött azzal, hogy mikor kirobbant a CEU-botrány, oktatói és hallgatói szervezetek sorra elkezdték kiadni a közleményeiket arról, hogy támogatják a CEU-t, és azt szeretnék, ha az intézményt nem lehetetlenítené el a kormány. Ekkor még a HÖOK elnöke, Gulyás Tibor fogta magát és lenyilatkozta az MTI-nek, hogy "időszerű a külföldi egyetemek működésének felülvizsgálata". Ezután természetesen az ment végig a teljes magyar sajtón, az Indexen is, hogy "A HÖOK nem áll ki a CEU mellett".

Pár órával az első hír után megjelent az MTI-n a HÖOK közleménye, melyben egyértelműen kifejezték, hogy attól függetlenül, hogy tényleg időszerűnek tartják a külföldi egyetemek működésének felülvizsgálatát, ők a CEU mellett vannak, annak nem örülnek, ha bezárják a törvénymódosítás miatt az intézményt. "A Közép-európai Egyetemen színvonalas, magas szintű munkát végeznek, melyet elismerünk és a folytatását a jövőben is fontosnak tartjuk" – írták.

Két nappal ezután egy újabb közleményt adott ki a HÖOK, lényegében ugyanazt, mint pénteken. Ismét leírták azt a mondatot, hogy "a Közép-európai Egyetemen színvonalas, magas szintű munkát végeznek, melyet elismerünk és folytatását a jövőben is fontosnak tartjuk hazánkban”. Valamint hozzátették, hogy a szolidaritásuk kifejezésén túl, "a helyzet megnyugtató rendezésén is dolgoznak".

Egy nappal később, hétfőn összeült a Magyar Rektori Konferencia, melyen a sok egyetemi vezető mellett a HÖOK is részt vett, és itt elfogadtak egy állásfoglalást, melyben kifejezték a CEU mellett a támogatásukat.

Ezután pár órával, hétfőn késő este a HÖOK a rektori konferencia állásfoglalásának szövegét szóról szóra átmásolva, ismét kiállt a CEU mellett, megerősítve azt, hogy a Magyar Rektori Konferencián részt vettek és kiálltak a CEU mellett. Valószínű, hogy ezzel a közleménycunamival a legelső, félreértett nyilatkozatukat akarják kitörölni az emberek fejéből.

Ez lassan akár össze is jöhet.

Arról, hogy mi lehet a kormány célja a felsőoktatási törvény módosításával, és mi lehet a törvénytervezet következménye, ebben a cikkben írtunk részletesen.