Orbán a CEU-ügyről: A kormányt a jó szándék vezeti

2017.04.03. 14:41

Miután pénteken Orbán Viktor azt mondta a CEU működéséről, hogy "a csalás az csalás", hétfőn a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva már más hangot ütött meg a kormányfő. Igyekezett mindenkit megnyugtatni a kormány jó szándékáról.

Tárgyalni fog a magyar kormány és az Egyesült Államok kormánya a Közép-európai Egyetem ügyében - mondta Orbán. Az amerikai külügyminisztérium eddig csak egy közleményben kifogásolta a javaslatot, az amerikai nagykövetség pedig tiltakozott ellene. Tehát egyelőre amerikai részről nem jelezte senki, hogy tárgyalna Orbánnal a CEU jövőjéről.

A miniszterelnök azt ígérte:

a jó szándék fogja vezetni a magyar kormányt és bizonyára az Amerikai Egyesült Államok kormányát is, tehát nincs ok arra, hogy bárki ideges legyen.

"Majd tárgyalunk az amerikaiakkal, hogy ők mit szeretnének" - válaszolta a CEU jövőjét firtató kérdésre az MTI összefoglalója szerint.

Vannak Magyarországon szabályok, amelyeket 27 külföldi egyetem - köztük a "Soros-egyetem" - nem tart be, ezeket kell most rendbe tenni - jelentette ki Orbán Viktor.

A felsőoktatási törvény javasolt módosítása alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A javaslatot Semjén Zsolt javaslatára kivételes eljárásban tárgyalják, és kedden már meg is tartják róla a zárószavazást.