Iványi Gábor: Egyik szemem sír, a másik nevet

2017.04.25. 20:18 Módosítva: 2017.04.25. 21:15

Hiába kap csaknem egymilliárd forintos kártérítést a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, Iványi Gábor szerint a kisegyház még mindig a „senki földjén van" – írja az MTI.

Egyik szemem sír, a másik nevet

– írta Iványi a döntésre reagálva. A lelkész kifejtette, örül annak, hogy várhatóan az év végéig a magyar állam átutalja a megítélt összeget, ugyanakkor a kisegyház a technikai számát és az egyházi státuszát továbbra sem kapta vissza, a jövője bizonytalan.

Szerinte az ő sikerük a többi zsidó, keresztény és más vallású, jogfosztott egyházak számára is bátorítás lehet, ugyanis látszik, van értelme küzdeniük a jogaikért. Azt is hozzátette, ha az Alkotmánybíróság a következő hónapokban nem hoz számukra kedvező döntést, akkor ismét a strasbourgi bírósághoz fordulnak. Ezt mindaddig folytatják, míg a kormányzat nem kezd el törvénytisztelő módon viselkedni.

Ahogy azt délelőtt megírtuk, az új magyar egyházjogi törvénnyel kapcsolatban korábban megállapított jogsértések miatt közel egymilliárdos kártérítést ítéltek meg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek. A strasbourgi törvényszék már 2014-ben megállapította, hogy a szabályozás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, ám ekkor a kártérítés mértékéről még nem született döntés.

Iványi korábban jó viszonyban volt Orbán Viktor miniszterelnökkel, ő adta össze őket Lévai Anikóval, és annak idejét Iványit kérték meg, hogy keresztelje meg a gyermekeiket. Ma már nincs közöttük semmilyen kapcsolat.