Új kifejezést alkotott a Fidesz: korallzátony-baloldal

2017.05.02. 14:34
Az MSZP szerint a Fidesz a dolgozók ellensége. A Fidesz szerint az MSZP Rolex-szocializmust hozna. A Jobbik szerint Orbán fafejű. A Fidesz szerint Vona jövőre piros pulcsiban fog ülni a szakszervezeti sátorban. Közben letette az esküt az új miniszter is. Parlament.

Erősen kezdte az e heti parlamenti ülést napirend előtt Tóth Bertalan. Az MSZP frakcióvezetője ugyanis május elsejét éltetve kijelentette, hogy a Fidesz „a dolgozó emberek és az EU ellensége”. Szerinte a kormánypárt  mindig is a multik és gazdagok oldalán állt .

Mindezt abból állapította meg, hogy a Fidesz szerinte igazságtalan országot teremt.

Orbán gázszerelője Mészáros Nem Stróman Lőrinc egy év alatt 100 milliárddal növelte a vagyonát, miközben 4 millióan élnek létminimum alatt.

Az MSZP szerint ez nem igazságos, ezért a frakcióvezető szerint szükség van a Botka László által meghirdetett hatpontos akciótervre. 

Botka korábban már bejelentette, hogy a munkavállalók helyzetének javítása érdekében szerinte szükség van egy új munka törvénykönyvére; az Országos Érdekegyeztető Tanács újbóli életre hívására (ez a munkáltatói és munkavállalói szervezetek egyeztető fóruma volt; a szakszervezeti jogok helyreállítására, például munkaügyi jogsegélyszolgálat alakítására; ösztönözni kell a bérkülönbségek csökkentését; és egyenlő munkáért egyenlő bért kell adni, vagyis a nőknek ugyanazért a munkáért ugyanolyan bér jár.

Fideszes nyelvtörő a baloldalról

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára visszautasította, hogy a baloldal el akarja vitatni az elmúlt évek kormányzati eredményeit. Például hogy 200 ezer új munkahely jött létre. Majd az államtitkár elkezdte keményen támadni az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, eddig nem hallott jelzőkkel is támadva a baloldalt.

Dömötör szerint a szocialisták Botkát „politikai szűzként” akarják feltüntetni, de megszavazta tandíjat, a vizitdíjat, az egyhavi nyugdíj elvételét, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választását. Az államtitkár szerint ráadásul hiába beszél a gazdagok luxusadójáról, közben drága karórát hord és luxusutakra jár,

nem is tudom, Rolex-baloldalnak vagy korallzátony-baloldalnak nevezzük önöket.

Dömötör szerint ha a baloldal újra hatalomra kerülne, a munkából élők viselnék a terhét, de „nem kérünk többet a Rolex-szocializmusból. Ez utóbbi nyelvtörőbe nem gabalyodott bele az államtitkár nyelve.

Vona piros pulcsiban

Dömötör Csaba a második csatáját Vona Gábor Jobbik-elnökkel vívta. Vona napirend előtt arról beszélt, hogy miért van a kormánynak szüksége az állandó szabadságharcra. Meg is válaszolta persze a kérdést: szerinte azért kell a kormánynak, hogy elrejtse a belpolitikai kudarcokat. „Az önök kormányzása egy csőd – mondta a fideszeseknek Vona, majd sorolta, hogy szerinte a kormány nem tudta rendbe tenni az oktatást, egészségügyet, emelni a béreket, megállítani a fiatalok elvándorlását.

Vona szerint Orbán múlt héten Brüsszelben kiütéses vereséget szenvedett: „a sarokba térdepeltették be”. Ezzel szerinte még nem lenne baj, de Orbán fafejűségének az egész ország itta meg a levét”. Vona egész pontosan az ellen tiltakozott, hogy a kormány a nyilatkozatok szerint elfogadja 14-18 éves migránsok befogadását az országba DNS-vizsgálat esetén.

Márpedig a Jobbik álláspontja, hogy semmilyen migráns ne jöjjön. Vona ezután felvetette, hogy alaptörvény-módosítás kell, amelyben a letelepedési kötvényt is elutasítják (a Jobbik ugyebár csak ezzel együtt szavazná meg). 

Dömötör államtitkár erre úgy reagált, hogy a Jobbik egy partra vetett hal”, hiszen most alaptörvény-módosítást javasol, míg korábban a Jobbik ezt nem szavazta meg. Majd mindezt arra vezette vissza, hogy a Jobbik nem a saját maga ura, politikusai „milliárdos szolgálatába szegődtek”, ócska bábjátékban vesznek részt. Dömötör nem mondta ki, de persze Simicska Lajosra célzott.

Dömötör azt sejtette, hogy ha idén május 1-jén a Jobbik egy szakszervezeti sátorban ült a baloldali politikusokkal (egy beszélgetésen), jövőre Vona is ott lesz „piros pulcsiban.

LMP: Paks II a fideszes oligarchák miatt kell

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője szerint a Fidesz odáig jutott, hogy alkalmatlanná nyilvánította a magyar embereket arra, hogy népszavazáson nyilvánítsanak véleményt. Szerinte a miniszterelnök nem engedi, hogy Magyarország maga döntsön népszavazáson például Paks II-ről. Közölte, mára a népszavazás nem a nép, hanem a Fidesz eszközévé vált.

Szerinte a paksi beruházásban nem a megtermelt áram a fontos, hanem a 4000 milliárd forint, hogy mire kimerülnek az uniós források, legyen mivel táplálni a fideszeseknek a háttérhatalmukat, az "oligarchiákat". Szerinte amit a kormány csinál, "nettó árulás", és a kabinet már réges-régen idegen érdekeket szolgál.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára rámutatott, 2014-ben az LMP atomellenes álláspontja kétmillióval kevesebb szavazatot kapott, mint a Fidesz egyértelműen felvázolt atomtámogató álláspontja. Hangsúlyozta, ma nincs olcsóbb és biztonságosabb energiatermelés, mint az atom. Közölte, az az alternatíva, amit az LMP kínál 3-4-szer magasabb rezsiköltséget jelentene a magyar embereknek. A zöldenergia-beruházás 7000 milliárd forintba kerülne szerinte.

Kósa: Orbán sikeresen megvédte az országot   

Kósa Lajos (Fidesz) szerint múlt héten szerdán a miniszterelnök sikeresen védte meg az országot az Európai Parlamentben. Hozzátette: nemcsak ez a támadás vallott kudarcot, hanem az a kísérlet sem jött össze, hogy megosszák az Európai Néppártot. A néppártban fel sem vetődött a Fidesz vagy a KDNP kizárása - jelentette ki. Azt mondta, Magyarország ugyanúgy tárgyalni fog a mostani ügyekben, például a Soros-féle szervezetek ügyében, mint korábban a vitás ügyekben. Ha lesz törvényhozási feladat, azt el fogják végezni - mondta.

Dömötör Csaba úgy értékelt, az elmúlt napokban korábban példátlan nyomás nehezedett az országra, aminek az az oka, hogy rá akarják kényszeríteni a kormányt politikája megváltoztatására, például a határok védelme, bevándorlás területén. Szerinte a jelentős részben Soros György által pénzelt szervezetek próbálják gyengíteni Magyarország védelmi képességeit. Közölte, várják a magyarok támogatását; keddig 670 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet.

Letette az esküt az új miniszter

A napirend előtti felszólalások után letette a miniszteri esküt Süli János, akit a paksi atomerőmű-beruházás felügyeletére és irányítására kért fel Orbán Viktor. Az eskütétel után a miniszterelnök, Lázár János (aki eddig felügyelte Paks II.-t) és az összes parlamenti frakcióvezető gratulált neki. Az LMP-s Szél Bernadett egy hatalmas plakátot is átadott neki, amelyen az szerepelt „Megállapodás a paksi beruházás felbontásáról” Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között.

Süli János letette esküjét
Süli János letette esküjét
Fotó: Kovács Attila

Szél – mint később az Indexnek felelevenítette – azt mondta a miniszternek: a pályafutása egyetlen lehetséges sikere, ha aláíratja azt.