A rendőrség közölte, nem politikai okból hunynak szemet Putyin motorosbandája felett

2017.05.10. 23:47
Kijelentették, a rendőrség érvényt szerez a magyar törvényeknek, de attól még nem történt bűncselekmény, amikor a putyinista Éjjeli Farkasok motoroscsoport tagjai tiltott önkényuralmi jelképekkel parádéztak Budapesten.

A rendőrség mindenkor a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, az eset valamennyi körülményét figyelembe véve, politikai szándék nélkül jár el”

– jelentette ki egy, az Éjjeli Farkasok nevű, Putyinnal remek kapcsolatot ápoló motorosbanda budapesti parádézására reagáló közleményben az Országos Rendőr-főkapitányság.

Korábban mi is megírtuk, hogy a motorosok videó- és képfelvételek alapján Budapesten bizonyíthatóan tiltott önkényuralmi jelképpel (vörös csillaggal, sarló-kalapáccsal) emlékeztek meg a Szovjetunió nácizmus felett aratott győzelmére, és feljelentés is érkezett az ORFK-hoz, a magyar rendőrség mégsem hajlandó fellépni a Kreml támogatását élvező motorosok ellen.

Szél Bernadett az Indexnek elmondta: a nemzetbiztonsági bizottság szerdai ülésen a rendőrség „iszonyú kínosan magyarázkodott” azzal kapcsolatban, miért söpörték le a feljelentést. Egyrészt arra hivatkoztak, hogy a Fiumei úti temető szerintük magánterületnek minősül, másrészt a „körülményekre való tekintettel" nem voltak hajlandóak végigvinni az eljárást.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata most egy pár soros közleményt adott ki, amelyben bár leszögezik, „a rendőrség érvényt szerez a magyar törvényeknek”, mégsem utalnak arra, hogy a továbbiakban is foglalkoznának a tiltott önkényuralmi jelképek használatával.

Mindössze annyit írnak: „Az Éjjeli farkasok nevű orosz motoros csoport tagjai 2017. május 4-én egy fővárosi sírkertben tisztelegtek a II. világháború áldozatainak emléke előtt, ahol a volt szovjet hadsereg jelképei is megjelentek. Egy magánszemély önkényuralmi jelkép használata miatt tett feljelentést, melyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűncselekmény megvalósulásának hiányában elutasított.”