Mégsem állítanak szobrot Horthynak Perkátán

2017.05.15. 19:27

Korábban már beszámoltunk róla, hogy három magánszemély azzal kereste meg a Fejér megyei település önkormányzatát, hogy ők saját költségükön állítanának szobrot az egyik utcasarkon vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzónak. Az avatást május 20-ára tervezték, a Magyar Nemzet hétfőn azonban arról számolt be, hogy a város képviselő-testülete a mai napon visszavonta az engedélyt.

Ez azután történt, hogy a szobor ellen levélben tiltakozott a Függetlenek Perkátáért Egyesület, internetes petíció indult, a Demoktratikus Koalíció pedig azonnal tüntetést szervezett az átadás napjára. Ezek után szavaztak a település képviselői az engedély visszavonásáról. A Magyar Nemzet helyszíni beszámolójában megemlíti, hogy a talapzat már el is készült a szoborhoz.

Az önkormányzatnak tervei vannak az elkészült talapzattal és biztosan egy újabb emlékművel gazdagodik a település. Somogyi Balázs polgármester Perkáta hivatalos honlapján tette közzé a hírt, hogy konzultáció indul arról, hogy megtalálják a legméltóbb személyt. Öt jelölt van versenyben, ők a következők: Attila, Győry Teréz, Hunyadi János, Szent István és Turul.