Orbán: A Tovarisi konyec visszafordíthatatlanná vált

2017.05.23. 10:44

Kevés szovjet katona gondolta harminc évvel ezelőtt, hogy itt egy lézerkutató központ lesz, indította beszédét Orbán Viktor miniszterelnök a szegedi lézerközpont átadóján, az egykori laktanya területén.

A Tovarisi konyec visszafordíthatatlanná vált, ebből többet laktanya már nem lesz

– tette hozzá az emlékezetes rendszerváltáskori plakátra utalva.

A beruházás megvalósítását azért nyerhettük el az európai döntéshozóktól, mert vállaltuk, hogy saját pénzből és az unió nekünk szóló strukturális alapjából kihasítjuk azt. Viták előzték meg, hogy megengedheti-e magának az ország, hogy 70-80 milliárdot egyetlen beruházásra fordítunk, emlékeztetett a kormányfő.

„Akkor a három pályázó ország közül mi voltunk a legrosszabb bőrben, a döntés időszakában közelebb jártunk a csődhöz, mint Görögország. Mégis, 2011-ben úgy gondoltuk, megépítjük az ország modern kori történetének legnagyobb tudományos intézményét” – mondta. Nem fért kétség ahhoz sem, hogy ennek helyszíne Szeged legyen. (Az előzményekről és a központ majdani tudományos feladatáról itt vagy itt olvashat kicsit bővebben)

Létezik egy elterjedt tévhit, hogy egy kormányberuházás egy ellenzéki városban kudarcra van ítélve, de én ebben nem hiszek   mondta arra utalva, hogy a város polgármestere 15 éve az MSZP-s Botka László. Mint mondta, a demokrácia velejárója, hogy vannak nézetkülönbségek, de szerinte Szegeden bebizonyosodott, hogy a város és a lakók érdekében az árkokat igenis át lehet hidalni”.

Ez nem olyan beruházás, amivel Európához felzárkózunk, hanem ezzel Európa zárkózik fel a világhoz, ez elhelyezi a várost a tudományos térképen, sőt, talán ki is emeli ott. A központ méretéhez képest még a Parlament is eltörpül a maga 18 ezer négyzetméterével, mondta.