Gyurcsány felhívta Botkát, aki erre beolvasott neki

2017.05.30. 17:05
Gyurcsány Ferenc, ahogy ígérte, kedden felhívta telefonon Botka Lászlót, hogy rávegye, üljön le tárgyalni az MSZP a DK-val a választási együttműködésről. A beszélgetés nem hozta közelebb a feleket az összefogáshoz.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje már tavasszal elindította új politikáját, amelynek egyik hangsúlyos, személyt is érintő része volt, hogy időről időre Botka jól beolvas Gyurcsány Ferencnek. 

Botka februárban ki is mondta, hogy "Gyurcsány hazudott, tehertétel, Orbánnal együtt el kell tűnnie". Majd időről időre felforrósodik a két politikus között a harc, amelyet múltkor már totális háborúnak neveztünk.

Az újabb felvonás előjátéka szombaton kezdődött, amikor szombaton Botkát hivatalosan is megválasztották az MSZP miniszterelnök-jelöltjévé. Ezzel egy időben a DK vezetője, pontosabban Botka nyilvános beszédét megelőzően, Gyurcsány üzent a szocialistáknak. Gyurcsány azt mondta, most ugyan döcög az együttműködés a két párt között, de ők az együttműködést szeretnék. Ezért nem vár tovább, felhívja Botkát, hogy egyeztessenek.

"Arra kellene szövetkezni a szocialistákkal, hogy békét teremtsünk, és elfogadjuk, hogy különbözőek vagyunk" - mondta Gyurcsány és hozzátette - némi személyes tapasztalat után -, hogy "a demokratikus politikai versengésben egyik pártnak sincs több joga a másiknál, viszont a nagyobbnak több felelőssége van".

Botka: DK igen, Gyurcsány nem

Kedden megtörtént a beígért telefonbeszélgetés,. Mivel nem ismerjük a hangfelvételt, és nem lehet minden balos telefonbeszélgetés mellé újságírót állítani, így kénytelenek vagyunk a nyilatkozatokból rekonstruálni az eseményt. A nyilatkozatok alapján nem épp baráti beszélgetés volt. 

Botka László a beszélgetés azt közölte, hogy azt mondta Gyurcsánynak, amit korábban a nyilvánosságnak. A kormányváltáshoz szerinte közös lista, közös miniszterelnök-jelölt és közös egyéni jelöltek kellenek. És olyan szövetséget kell létrehozni, amely a legnagyobb esélyt teremti az Orbán-kormány leváltására. Csakhogy:

Őszintén ki kell mondanom: Gyurcsány Ferenc személye gátja a kormányváltásnak.

A fenti feltételek mentén nyitott vagyok minden demokratikus szervezettel tárgyalni. Ezt mondtam Gyurcsány Ferencnek, amikor felhívott" - közölte Botka. Vagyis a lényeg: a DK-val összefogna, de Gyurcsány Ferenccel semmiképp. Az más kérdés, és Botka nem adott választ erre a közleményében, hogy el lehet-e képzelni egy Gyurcsány Ferenc nélküli DK-t.ű

Gyurcsány: Botka diktátumokat osztogat

Gyurcsány Ferencet is megkérdeztük a telefonbeszélgetésről. A történeti hűség kedvéért, Gyurcsány hívását először nem vette fel Botka, hanem később visszahívta Gyurcsányt.

Gyurcsány úgy emlékszik, hogy Botka rögtön az elején közölte, hogy nincs miről tárgyalni, ameddig a DK nem fogadja el a feltételeit (ezek között van ugye a Gyurcsány nélküli lista). Gyurcsány szerint ő erre azt mondta, hogy "Botka diktátumokat osztogat", de ehelyett tárgyalnia kellene a két pártnak.

Sajnálom. Sajnálom, hogy Botka László az elmúlt fél évben többször tárgyalt Orbán Viktorral, mint az ellenzék bármelyik pártjának vezetőjével.

Sajnálom, de a DK nem fogja elfogadni, ha valaki hódítani, nem pedig partnerek között megállapodni akar" - mondta Gyurcsány. A Dk vezetője jelezte Botkának, hogy további kísérleteket fog tenni a tárgyalás eléréséhez, amelyet Botka tudomásul vett.

Nem ígérjük, hogy minden következő telefonbeszélgetésről beszámolunk, de amint érdemi változás lesz a két politikus között, jelentkezünk.