Farkas Flórián újabb öt évig vezetheti a Lungo Dromot

D  AS20170606138
2017.06.17. 17:01 Módosítva: 2017.06.17. 17:26

Ellenszavazat és tartózkodás nélkül választotta meg újabb öt évre elnöknek Farkas Flórián miniszterelnöki biztost a Lungo Drom. A romaszervezet kinyilvánította, hogy támogatják a korrány bevándorláspolitikáját. A Lungo Drom szerint külföldi munkaerő helyett a hazai cigányság képes helytállni a magyar munkaerőpiacon.

Május végén a Fidesz ismét választási szövetséget kötött a Lungo Drommal A romaszervezet már 16 éve gyűjt szavazatokat a cigányság körében a Fidesznek, Farkas Flórián ennek köszönhetően jutott be 2002-ben a Fidesz országos listájáról a parlamentbe.  

2011–2014 között Farkas Flórián volt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke. Az ő felügyelete alá tartozott a romák munkához jutását támogató Híd a munka világába elnevezésű uniós program. 2015-ben azonban kiderült, néhány projektmenedzser úgy költött/tüntetett el több milliárd forintot, hogy gyakorlatilag egyetlen hátrányos helyzetű romát sem juttatott munkához. Több kamu megyei irodát viszont megalapítottak, amelyekben roma önkormányzati képviselők több százezres havi fizetéseket vettek fel a semmiért.

Az ügyben a NAV  feljelentést tett  1,6 milliárd forint szabálytalan elköltése miatt.  Az ORÖ-nél történtek miatt már féltucat nyomozás zajlik    hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés, közokirat-hamisítás és költségvetési csalás gyanújával. A z Országos Roma Önkormányzatnál történtek ügyében   az európai csalás elleni hivatal is vizsgálódik. Tavaly júniusban meghallgatásra hívták be Farkas Flóriánt az OLAF    budapesti koordinációs irodájába   , de a    miniszterelnöki megbízott a kijelölt időpontban nem jelent meg. 

A programról tavaly a Balog Zoltán által vezetett Emmi is elismerte, hogy a céljaiból jórészt semmi nem valósult meg, ezért a támogatás visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t   A kormány azonban 2016 karácsonya előtt egy 1,3 milliárdos támogatással kisegítette a csődközelbe jutott szervezetet, vagyis kevés híján kvázi elengedte az ORÖ adósságát.

Nyitókép: Farkas Flórián fideszes képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 6-án.
Fotó: Kovács Tamás/MTI.  • Hírek
  • Hírek