Simicska Lajos nagyon olcsón adta a plakátokat a Jobbiknak

2017.06.17. 20:32 Módosítva: 2017.06.17. 20:34

Népszava saját számításai alapján azt írja, hogy a Simicska Lajos tulajdonában álló reklámcégek nagyon olcsón, mélyen a piaci ár alatt adták a "Ti dolgoztok, ők lopnak"-plakátokat a Jobbiknak. A Jobbik által pénteken este kiadott közleményben az szerepel, hogy a párt áprilisban és májusban mintegy 27-27 millió forintért támadta köztéri plakátokon Orbán Viktort, Mészáros Lőrincet, Habony Árpádot és Rogán Antalt.

Korábbi nyilatkozatok alapján tudható, hogy a Jobbik áprilisban 2468 óriásplakátot és mintegy 300 „city light” hirdetőhelyet vett igénybe. A Népszava más jobbikos forrásból úgy értesült, hogy a párt kéthetente számol el Simicska cégeivel, és az óriásplakátokért 3 ezer, a city lightokért ezer forintot fizet. Azt nem tudni, hogy ez a piaci ár legfeljebb ötödének-hatodának megfelelő összeg tartalmazza-e az előállítás költségeit. A Népszava  szerint mindez annak a bizonyítéka, hogy  Simicska Lajos most a Jobbikot támogatja, miközben a demokratikus ellenzék pártjainak jóval kevesebb plakátolási lehetősége van.

A Jobbik plakátjai miatt a Fidesz megpróbálta átvinni az országgyűlésen a "lex csicskát", ami megtiltotta volna a politikai plakátok kihelyezését a kampányidőszakon kívül, de az ellenzék támogatása nélkül nem volt meg a szükséges többség. 

Simicska Lajos cégeinél közben vizsgálatot kezdett a NAV. Egyrészt folyik egy előre bejelentett  a beharangozott adóhatósági vizsgálat, de  közérdekű bejelentés alapján  nyomozás is indult költségvetési csalás gyanújával. A gyanú  lényegesen kevesebb hirdetési felületet vallott be két cég annál, mint amennyit valójában a Jobbik rendelkezésére bocsátott , ezzel pedig megtéveszthette az adóhatóságot.  

Csütörtökön ellenőrzést tartottak  a Mahir Cityposter Kft.-nél, a Mahirnél és a Publimont Kft.-nél is. Puskár Anett, a Mahir tanácsadója az Indexnek azt mondta: első körben kifejezetten az úgynevezett last minute szerződések érdekelték az ellenőröket. Ezek azokra a plakáthelyekre vonatkoznak, amelyeket senki sem kötött le előre, így utolsó pillanatban bocsátották a megrendelő rendelkezésére: ilyenek a Jobbik plakátjai.  Később kiderült, hogy a NAV nyomozói az MSZP, a Pokorni Zoltán vezette XII. kerületi önkormányzat és a Mazsihisz szerződéseit is elvitték a Mahir Cityposter kft-től, sőt a céget képviselő Magyar György ügyvéd szerződéseit is lefoglalták.