A kormánypártok kivételesen látnak fantáziát az MSZP plakáttörvényes javaslatában

2017.06.19. 17:49
A Fidesz péntekre a parlament rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte a plakáttörvény miatt. A kormánypártoknak annyira fontos, hogy átmenjen a javaslat, hogy meglepő módon az is előfordulhat, hogy MSZP-s módosítókat is befogadnak.

Csak jelölőszervezetek és jelöltek tudnának kampányolni kampányidőszakban az MSZP plakáttörvényhez fűzött javaslata szerint, ami tiltaná a kormányzati plakátokat, de a civilszervezetek, így a CÖF politikai kampányát is. Erről már múlt héten is beszéltek a párt vezetői.

Ami viszont meglepő újdonság: a plakáttörvény mellé beadott javaslatok egy részétől nem zárkózna el a KDNP, a Fidesz pedig még vizsgálja a beadványt. Az LMP-nek és a Jobbiknak viszont továbbra is fenntartásai vannak azzal szemben, áll az MTI összefoglalójában.

A plakáthelyek tulajdonosainak plakáthelyet kellene biztosítani a pártoknak és a jelölteknek, ez plakáthelyeik 25 százaléka lenne, ezeket a helyeket arányosan, az esélyegyenlőség jegyében kellene felosztani a jelöltek között a Nemzeti Választási Iroda felügyelete mellett - ismertette Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető a hétfőn tartott ötpárti egyeztetés után.

Az MSZP emellett azt is szeretné, hogy betiltsák a kampányidőszakon kívüli közpénzből történő kampányolást. Tóth Bertalan a jelenlegi helyzetet úgy írta le: közpénzen folytatnak kormány- és Fidesz-propagandát, emellett ellopott közpénzen folytatnak egy Simicska-propagandát.

Kérdésre azt mondta, hogyha ugyanaz a kétharmados plakáttörvény kerül az Országgyűlés elé, amelyet már leszavaztak, akkor az MSZP ugyanúgy nemmel fog szavazni.

A Fidesz megfontolja, még egy kör lehet

A Fidesz elnöksége kedden tárgyal a kérdésről, árulta el Kósa Lajos, aki egy még kör egyeztetést sem tartott kizárnak, messze még ugyanis a teljes egyetértés. A Fidesz célja az, hogy ne lehessen politikai pártokat feketén finanszírozni. Szeretnék, ha megszűnne az, hogy van egy súlyosan korrupciós helyzet és a komplett ellenzék ennek a fenntartása mellett szavazott - mondta.

Az MSZP javaslatáról közölte, számos helyen megismétli a parlament által tárgyalt javaslatot, illetve jó néhány szabállyal kiegészíti azt. Bevezeti a kampányt támogató fogalmát. A részletszabályokról szólva közölte: outdoor és offline felületeken csak a kampányt támogatók tehetnének közzé politikai párt érdekét szolgáló hirdetést, a kormányt viszont minden kommunikációból kizár a kampány idejére.

A Fidesz-frakció péntekre kezdeményezte az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását az államfő által visszaküldött, "a pártok fekete finanszírozásának megakadályozásáról szóló" plakáttörvény miatt, hogy ne közvetlenül a választások előtt, vagyis ne ősszel változtassanak a választási törvényről.

A szavazásra mindenkit hazarendeltek a nyaralásáról, írja a 24.hu, amely úgy tudja, más pártoknál is csak fejvesztés terhe mellett lehet hiányozni.

A Jobbik durva paktumot sejt

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnyilvánvalóbb és legdurvább politikai paktumaként jellemezte a helyzetet, ugyanis az MSZP hozzájárul ahhoz, hogy Orbán Viktor médiahatalma domináljon azon a téren is, ahol egyedüliként még egyensúly volt a pártok között. Volner kifogásolta azt is, hogy a szocialisták javaslata semmit nem korlátoz a kormánypárti médiafölényből, csak szívességet tesz nekik.

Az LMP megőrizné a törvény első szavazásakor tapasztalt ellenzéki többséget, hogy megakadályozzák, hogy még inkább a Fidesznek lejtsen a pálya, ők ráadásul nemcsak a plakátokon, de a kereskedelmi tévékben és az internetes oldalakon is tiltanák a kormány kampányát.

Az MSZP, a Jobbik és az LMP is jelezte, hogy frakciójuk teljes létszámmal vesz részt a pénteki rendkívüli ülésen.