Újabb pofont kapott Balog Zoltán a CEU ügyében

2017.06.21. 19:23

Bár a magyar kormány sokáig abban bízott, hogy az amerikai szövetségi kormány tárgyal velük a CEU-ról, az Amerikai Egyesült Államok oktatási minisztere levélben tájékoztatta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét arról, hogy az Egyesült Államokban az oktatás elsődlegesen szövetségi tagállami és helyi felelősség, vagyis Trumpék nem ülnek le velük az egyetem ügyében.

Betsy DeVos június közepén küldött levelet Balog Zoltánnak és Palkovics László oktatási államtitkárnak, erre válaszolt a magyar miniszter szerdán. A két barátságos hangvételű, de amerikai részről határozott levelet az Emberi Erőforrások Minisztériuma juttatta el az MTI-hez.

Az Egyesült Államok oktatási minisztere levelében megköszönte az áprilisban Balog Zoltántól kapott tájékoztatást a felsőoktatási törvény változásával és a CEU helyzetével kapcsolatban, illetve jelezte, tisztában van azzal, hogy a jogszabály más, az Egyesült Államokhoz kötődő felsőoktatási intézményeket is érinthet.

Ami azonban igazán fontos: DeVos újból megerősítette, hogy az Egyesült Államokban az oktatás elsődlegesen szövetségi tagállami és helyi felelősség. A miniszter szerint a Magyarországon felsőoktatási tevékenységet végző összes amerikai intézmény megkapta oklevelét vagy engedélyét az illetékes tagállami szintű hatóságtól, és rendelkezik egy, az amerikai oktatási miniszter által elismert szervezet akkreditációjával.

Trump oktatási minisztere jelezte: támogatja a két ország közti nemzetközi megállapodást, ám hozzátette, hogy az ilyen jellegű megállapodások megtárgyalására a tagállami szintű hatóságok a megfelelő partnerek. Az amerikai oktatási miniszter örömmel fogadta, hogy a magyar kormány már elkezdte felvenni a kapcsolatot az érintett tagállamokkal, és reméli, hogy hamarosan tisztázni tudják a rendezetlen kérdéseket.

Balog Zoltán a szerdai levelében megköszönte DeVos válaszát, illetve hogy tudomásul vették a magyar kormány álláspontját. Balog aztán jelezte, hogy Maryland, Massachusetts és New York államok illetékesei már jelezték tárgyalási szándékukat, és hogy kormány már felvette velük a kapcsolatot. A magyar miniszter azt reméli, hogy a "bonyolult jogi kérdést minél előbb kölcsönös megelégedésre rendezni tudják", hiszen a hazánkban jogszerűen működő amerikai felsőoktatási intézmények erősítik a magyar-amerikai kapcsolatokat.

"Az Egyesült Államok kormányának nincs jogosultsága, sem szándéka, hogy tárgyalásokat kezdjen a CEU-val, vagy más egyetemekkel kapcsolatban Magyarországon" – kommunikálta már május második felében is az Egyesült Államok külügyminisztériuma egy közleményében, jelezve, hogy lehetetlen a magyar kormány elvárása.  • Hírek
  • Hírek