Azonnali hatállyal bezárják az Aurórát

2017.06.28. 16:45 Módosítva: 2017.06.28. 20:41

Józsefváros hatósága szerdán azonnali hatállyal bezáratja az Auróra utca 9. és 11. alatt bejegyzett Auróra közösségi házakat, az Auróra Kioszkot és az Auróra Kertet, erősítette meg a Józsefvárosi Önkormányzat Sajtóirodája. Az Aurórát postán értesítették a végzésről szerdán. A hely munkatársa szerint a kerti pultot bezárták, italt nem lehet kapni, a Kioszk nincs nyitva. Rendőrök nincsenek a helyszínen.

Megvonták az engedélyt, 9 napra rá postázták

Facebookon szerda este 7-re hirdettek szimpátiatüntetést a II. János Pál pápa téren, ahol este 8-ra kisebb tömeg gyűlt össze. Kicsivel 8 után az Auróra Kertben Lukács Áron, a szórakozóhely kommunikációs csapatának munkatársa beszélt, aki elmondta: az Auróra eddigi működése során semmilyen jogsértést nem követett el, "minden létező hatósági engedéllyel rendelkezett", a kerthelyiség engedélyét 16 személyes találkozó után június 9-én kapta meg, ami a szerdai napig érvényben is volt.

Bezárták az Aurórát, aminek minden létező engedélye megvolt
Az épületben működő vendéglátóhelyet és a kertet két külön indoklással záratták be.

Lukács elmondta, a szórakozóhely szerdán három végzést is kapott: egyet az Auróra utca 9. és 11. alatt a Marom Klub Kft. által működtetett vendéglátóipari egységek bezáratásáról, itt az az indoklás, hogy az üzlet működésével kapcsolatban büntetőjogi eljárás van folyamatban. A hely ellen futó eljárásról az Auróra nem tud. A bezáratást június 28-án keltezték, majd azonnal, aznap kézbesítették. 

A másik végzés arról szólt, hogy a kertben működő vendéglátó egység korábban megadott településképi engedélyét visszavonták, mert a benne található épületek alapterülete meghaladja a 20 négyzetmétert, pontosan 20,1 és 26 négyzetméter területűek.

A településképi engedély megvonását június 19-én keltezték, de csak 28-án kézbesítették - együtt a bezárási végzéssel, ami már a 19-i döntésre hivatkozik.

Ennek ellenére fellebbeznek és bírósági keresetet is benyújtanak, az eljárást nem tartják jogszerűnek, mondta Lukács. Viszont vendéglátói tevékenységüket az engedély hiányában nem folytatják. 

A végzések az aurórások állítása szerint tíz perccel azután érkeztek meg futárral, hogy a hírt a Pesti Srácok saját értesülésre hivatkozva lehozta.

Engedtek a lakossági nyomásnak

A Józsefvárosi Önkormányzat közleménye azt állítja, "az Auróra utca 9. szám alatt működő Auróra Kertnek nincs engedélye kereskedelmi tevékenység megkezdésére és folytatására", ezért zárják be. A június 10-i razzia kapcsán "kábítószer-birtoklás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak, emellett a rendőrség kezdeményezte a hely bezárását."

A jegyző a nyomozó hatóság kezdeményezésére, egyidejűleg engedve a lakossági nyomásnak, közbiztonsági érdekből a büntetőeljárás befejezéséig, de legfeljebb 1 év időtartamig a helyet bezáratta.

- áll a VIII. kerület közleményében. A határozatok azonnal végrehajthatóak.

A szórakozóhelyen június 10-én valóban 15 embert állított elő a rendőrség. Lakossági bejelentés után razziát tartottak az Auróra rendezvényén, ahol az ipari kender felhasználási módjairól volt szó, és ahol a rendőrség kábítószerként nem hasznosítható ipari kendert is lefoglalt. Lukács Áron a mai közleményben elutasította a Pesti Srácokban megjelent állítást, miszerint az Aurórában bármilyen kábítószerterjesztés folyt volna.

A végzések pont a Pride-hét közepén érték a klubot, ami mind önkéntes aktivistáival, mind irodaként részt vesz a Budapest Pride munkájában évek óta, így 2017-ben is. Az Aurórához köthető Bánkitó Fesztivált is épp a napokban vette górcső alá a kormányközeli sajtó, Jurák Kata a Pesti Srácokon többek közt arról írt, hogy a fesztiválon résztvevők közt "ott van a CEU 2.0-ként emlegetett ELTE" is.  • Tippek
  • Biztosítás