Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Azonnali hatállyal bezárják az Aurórát

2017.06.28. 16:45 Módosítva: 2017-06-28 20:41:37

Józsefváros hatósága szerdán azonnali hatállyal bezáratja az Auróra utca 9. és 11. alatt bejegyzett Auróra közösségi házakat, az Auróra Kioszkot és az Auróra Kertet, erősítette meg a Józsefvárosi Önkormányzat Sajtóirodája. Az Aurórát postán értesítették a végzésről szerdán. A hely munkatársa szerint a kerti pultot bezárták, italt nem lehet kapni, a Kioszk nincs nyitva. Rendőrök nincsenek a helyszínen.

Megvonták az engedélyt, 9 napra rá postázták

Facebookon szerda este 7-re hirdettek szimpátiatüntetést a II. János Pál pápa téren, ahol este 8-ra kisebb tömeg gyűlt össze. Kicsivel 8 után az Auróra Kertben Lukács Áron, a szórakozóhely kommunikációs csapatának munkatársa beszélt, aki elmondta: az Auróra eddigi működése során semmilyen jogsértést nem követett el, "minden létező hatósági engedéllyel rendelkezett", a kerthelyiség engedélyét 16 személyes találkozó után június 9-én kapta meg, ami a szerdai napig érvényben is volt.

Az épületben működő vendéglátóhelyet és a kertet két külön indoklással záratták be.

Lukács elmondta, a szórakozóhely szerdán három végzést is kapott: egyet az Auróra utca 9. és 11. alatt a Marom Klub Kft. által működtetett vendéglátóipari egységek bezáratásáról, itt az az indoklás, hogy az üzlet működésével kapcsolatban büntetőjogi eljárás van folyamatban. A hely ellen futó eljárásról az Auróra nem tud. A bezáratást június 28-án keltezték, majd azonnal, aznap kézbesítették. 

A másik végzés arról szólt, hogy a kertben működő vendéglátó egység korábban megadott településképi engedélyét visszavonták, mert a benne található épületek alapterülete meghaladja a 20 négyzetmétert, pontosan 20,1 és 26 négyzetméter területűek.

A településképi engedély megvonását június 19-én keltezték, de csak 28-án kézbesítették - együtt a bezárási végzéssel, ami már a 19-i döntésre hivatkozik.

Ennek ellenére fellebbeznek és bírósági keresetet is benyújtanak, az eljárást nem tartják jogszerűnek, mondta Lukács. Viszont vendéglátói tevékenységüket az engedély hiányában nem folytatják. 

A végzések az aurórások állítása szerint tíz perccel azután érkeztek meg futárral, hogy a hírt a Pesti Srácok saját értesülésre hivatkozva lehozta.

Engedtek a lakossági nyomásnak

A Józsefvárosi Önkormányzat közleménye azt állítja, "az Auróra utca 9. szám alatt működő Auróra Kertnek nincs engedélye kereskedelmi tevékenység megkezdésére és folytatására", ezért zárják be. A június 10-i razzia kapcsán "kábítószer-birtoklás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak, emellett a rendőrség kezdeményezte a hely bezárását."

A jegyző a nyomozó hatóság kezdeményezésére, egyidejűleg engedve a lakossági nyomásnak, közbiztonsági érdekből a büntetőeljárás befejezéséig, de legfeljebb 1 év időtartamig a helyet bezáratta.

- áll a VIII. kerület közleményében. A határozatok azonnal végrehajthatóak.

A szórakozóhelyen június 10-én valóban 15 embert állított elő a rendőrség. Lakossági bejelentés után razziát tartottak az Auróra rendezvényén, ahol az ipari kender felhasználási módjairól volt szó, és ahol a rendőrség kábítószerként nem hasznosítható ipari kendert is lefoglalt. Lukács Áron a mai közleményben elutasította a Pesti Srácokban megjelent állítást, miszerint az Aurórában bármilyen kábítószerterjesztés folyt volna.

A végzések pont a Pride-hét közepén érték a klubot, ami mind önkéntes aktivistáival, mind irodaként részt vesz a Budapest Pride munkájában évek óta, így 2017-ben is. Az Aurórához köthető Bánkitó Fesztivált is épp a napokban vette górcső alá a kormányközeli sajtó, Jurák Kata a Pesti Srácokon többek közt arról írt, hogy a fesztiválon résztvevők közt "ott van a CEU 2.0-ként emlegetett ELTE" is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?