Pintér nem tud arról, hogy a titkosszolgálatok Majtényiékre dolgoztak volna

2017.06.29. 12:35

Pintér Sándor belügyminiszter nem tud arról, hogy a titkosszolgálatok megfigyelték volna az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet (EKINT), derült ki a politikus válaszából, amit az intézet közérdekű adatkérésére adott. A levelezésről Majtényi László tájékoztatta a nyilvánosságot, és úgy értékelte, hogy ez az ilyenkor szokásos semmitmondó válaszokhoz képest, hogy például nem adhatnak információt az ügyről, "nagyon is tartalmi válasz". Azt azonban nem fejtette ki, ezt pontosan hogy kell érteni.

Majtényiék azután fordultak az Alkotmányvédelmi Hivatalt és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatokat felügyelő miniszterhez, hogy Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke tavaly szeptemberben azt nyilatkozta, kérte a „Soros-hálózattal együttműködő szervezetek” tevékenységének teljes átvilágítását, és megemlítette az Eötvös Károly Intézetet is. Később Németh Szilárd érdemi adatokat árult el arról egy interjúban, hogy a szolgálatok mit közöltek az EKINT-ről a nemzetbiztonsági bizottságnak.

Majtényi szerint Németh nyilatkozatai arra utalnak, hogy nincs szó minősített adatokról az ügyben, különben bűncselekmény lenne az egészről beszélni. Ezért kérdezték Pintértől azt, amit. Az intézet felhívta a figyelmet arra, hogy a Strasbourgi Bíróság döntése szerint egy megfigyelés csak addig titkolható, amíg annak nemzetbiztonsági indokai vannak. Amint ez elmúlik, az érintett tudomására kell hozni, hogy "dolgoztak rá".

Pintér válaszában ugyanakkor az is benne van, hogy neki nem is feltétlen kell tudomással bírni az összes "rádolgozásról". Az intézet ezért most egyenként megkérdezi az összes szakszolgálatot, és az azokat felügyelő minisztériumokat is, azaz levelet küldtek a 

  • Információs Hivatalnak
  • Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak
  • TEK-nek
  • Alkotmányvédelmi Hivatalnak
  • Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnak
  • Honvédelmi Minisztériumnak
  • Miniszterelnökségnek

Az érintetteknek 15 napjuk van válaszolni, a határidő további ugyanennyivel meghosszabbítható. Majtényi azt mondta, Németh Szilárdot nem tervezik megkeresni és tőle információkat kérni az ügyről. Emlékezetes: az EKINT szinte pontosan egy éve azt állította, hogy poloskaszerű tárgyat talált az irodájában.