Győrkös akár életfogytiglant is kaphat

2017.07.19. 09:31

Várhatóan szeptemberben meglesz a vádemelés Győrkös István, a bőnyi rendőrgyilkosság gyanúsítottja ellen – értesült a kormányközeli Magyar Idők. Az ügy kiemelt, a vádat a Győri Törvényszékre fogják benyújtani.

Győrkös bűnösségét a tanúvallomások mellett az igazságügyi szakértői vélemények is megerősítik. Győrköst „hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés bűntettével, illetve lőfegyver engedély nélküli tartásával elkövetett lőfegyverrel visszaélés bűntettével” gyanúsítja az ügyészség. A Magyar idők hangsúlyozza, hogy mivel a Btk. szerint az emberölés többszörösen minősített esetéről van szó, akár életfogytiglan is lehet az ítélet.

Győrkös István
Győrkös István
Fotó: szabadriport

A Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) szellemi vezetőjének tartott 76 éves Győrkös Istvánnál 2016. október 26-án a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) civil ruhás rendőrei jelentek meg, hogy házkutatást tartsanak. Ez azonban drámai fordulatot vett, amikor a rendőrség szerint az idős férfi egy gépkarabéllyal lelőtte az egyik nyomozót, a 46 éves Pálvölgyi Pétert. A lövöldözésben Győrkös is megsebesült.

A rendőrök ugyan több hibát is elkövettek az akció előtt és közben, a lelőtt rendőrt kimenekülő társai magára hagyták, majd a TEK megérkezéséig, több mint fél órán át senki nem ment érte vissza a házba, a tragédia után indult belső vizsgálat mégsem állapított meg felelőst. Bár ezzel kapcsolatban több kétség merült fel, az orvos- és fegyverszakértői vizsgálat végül arra az eredményre jutott, hogy egyértelműen a Győrkös kezében lévő gépkarabélyból leadott lövés találta el a rendőrt.

A Győri Járásbíróság múlt héten újabb három hónappal, október 27-ig meghosszabbította az idős férfi előzetes letartóztatását.