Orbánnak három ellenfele maradt

MG 7805
2017.07.22. 12:59
Választási nagygyűlésnek beillő rendezvényt tartott Orbán Viktor Tusványoson. Arról beszélt, hogy nagyon fontos, hogy a határon túliak is szavazzanak jövőre, ugyanis egy kormányváltás esetén a rombolás következik. Orbán elárulta: nem tart a hazai ellenzéki pártoktól, de kijelölte, kik lesznek a fő ellenfelek az előttünk álló kampányban.

Háromnegyed évvel a parlamenti választások előtt nyilván számíthattunk arra, hogy Orbán nem egyszerűen csak lamentálni fog a magyar és európai helyzetről Tusványoson szombat délelőtt. Orbán természetesen a 2018-as választás szempontjából fejtette ki a teendőit, az egész országot érintő kérdéseket, és a most következő Fidesz-kampány csapásirányairól is elárult néhány dolgot.

A Bálványosi Szabadegyetemen előadott bő egy órás beszédet tekinthetjük kampánybeszédnek is, amellyel Orbán a határon túli magyar szavazókat igyekezett mozgósítani. Nem a szimpátia elnyerése volt a feladat, hiszen határon túl a Fidesznek elsöprő a népszerűsége (2014-ben 95 százalékot kapott a párt a levélszavazatokból). És Tusnádfürdőn bármelyik zenekarnál többen verődnek össze a nagyszínpad előtt, ha Orbán beszél.

De itt meg is tudja nézni a beszéd legfontosabb, legérdekesebb, legjobban megtapsolt pillanatait:

Orbán szerint Trianon óta nem álltunk ilyen jól

Orbán itteni imádatát jól jelzi, hogy a biztonságiak villámgyorsan menekítették ki a tömegből azt a két nőt, aki kifütyülte a magyar miniszterelnököt. Az Orbán-hívek ugyanis az egyik nőt hajánál fogva rántották földre, amikor elhangzott a füttyszó.

Orbánnak tehát itt az volt a legfontosabb, hogy tétet adjon a választásnak, és regisztrációra bírjon minél több kettős állampolgárt. A miniszterelnök a beszéd végén kereken meg is mondta, mi a fő üzenete a határon túliaknak:

Ne csak szurkoljanak, menjenek fel a pályára, önöknek is van beleszólása!

Magáról a választásról pedig azt mondta, azért különleges, mert ezúttal nemcsak magyar, hanem európai tétje is van. Szerinte ha kormányváltás lesz, lebontják a kerítést, behozzák a migránsokat, meggyengítik a visegrádi négyeket, és több hatalmat ad a következő kormány Brüsszelnek, "olyan időszak jönne, amelyben rombolás lesz" - igyekezett riogatni Orbán.

Magyarország szerinte Trianon óta nem állt olyan közel ahhoz, hogy erős és virágzó, tekintélyes ország legyen, mint most - mondta. Szerinte ha megint "idegen, globális érdekeket kiszolgáló kormánya" lesz Magyarországon, akkor ennek a virágzásnak annyi.

Lehet még keményebb Sorossal

Ennek a riogatásnak némileg ellentmondott, hogy pár perccel később már arról beszélt, hogy nem tart a hazai ellenzéktől. Szerinte az általa kialakított centrális politikai erőtér annyira jól működik, hogy a következő kilenc hónapban a Fidesz nem az ellenzéki pártokkal, hanem külső erőkkel (a Soros-maffiával, Brüsszellel és a médiával) fog majd harcolni.

Hogy milyen harc lesz ez pontosan? Arról nem árult el persze konkrétumokat, de később kapott Orbán egy nézői kérdést (természetesen előre írásban kellett leadni), hogy miért nem csap oda keményebben a Soros-birodalom magyar helytartóinak. "Még lehetünk keményebbek" - mondta Orbán, aki szerint Soros azzal "öntötte ki a lisztet", hogy nemzetbiztonsági területre tévedt a migránsok behozásának tervével. Ezen a területen márpedig "nincs pardon", "határozottan, erőteljesen, a jog alkotásával és kikényszerítésével" fog fellépni a Fidesz.

A magyar még veszélyeztetett

Orbán a beszéde első felében azt elemezte, milyen kritériumok kellenek szerinte ahhoz, hogy Magyarország erős ország legyen. E felsorolásból kiderült, milyen elvek mentén alakítja a politikáját.

Orbán olyan - többnyire közhelyes - dolgokat említett, mint hogy az erős nemzet saját pénzén él, gazdasági növekedést tud produkálni, nemzeti tulajdonban tartja a stratégiailag fontos cégeket, garantálja a közbiztonságot, többet költ a családokra. És persze képes olyan világversenyeket megrendezni a fővárosa, mint a vizes-vb. Orbán egy területet emelt ki, amellyel elégedetlen: ez pedig a demográfia. Szerinte el kell érni, hogy a magyar nép fenntartsa magát, ehhez 2,1 gyerek kell családonként, és ameddig ez nem teljesül, "a magyar veszélyeztetett" demográfiailag. 

Megnevezte a brüsszeli fő inkvizítort

Orbán hosszan beszélt emellett az európai politikai megújításáról. Szerinte a következő évtizedek kulcskérdése, hogy Európa az európaiaké maradjon, ehhez viszont "először is EU-nak vissza kell nyernie a szuverenitását a Soros-birodalommal szemben".

Orbán természetesen felsorolta a jól ismert kormányzati panelt a migránsok megállításáról, a határok megvédéséről, és hozzátette azt is, hogy bármilyen drasztikusan hangzik, de "közös programmal vissza kell szállítani a törvénytelenül beszállított migránsokat az EU-n kívül".

Orbán azzal is kritizálta a jelenlegi brüsszeli vezetést, hogy fő inkvizítornak nevezte Frans Timmermans EB-alelnököt, aki szerinte most éppen Lengyelországot szemelte ki magának. (Az Európai Bizottság a bírósági reform miatt kritizálja a lengyel kormányt, ugyanis a kormánypárt gyakorlatilag maga alá gyűrné a Legfelsőbb Bíróságot.) Orbán a beszédében egyértelműen kiállt Lengyelország mellett, utalt arra, hogy soha nem hagyná cserben őket.

Beszólt a németeknek

Orbán nemcsak brüsszelezett, hanem finoman odaszúrt a németeknek is. Orbán szerint vannak olyan bukásra ítélt német politikusok (itt feltehetően nem Merkelre, hanem a baloldali jelölt Martin Schulzra célzott), akik úgy akarnak népszerűek lenni, hogy a magyarokat szidják, mondván, hogy Magyarország nem szolidáris.

Nekik azt üzeni, hogy addig ne hiányolják a szolidaritást, amíg nem fizetik ki azt a pénzt, 260-270 milliárd forintot, amit Magyarország a határvédelemre költött. Ugyanígy szégyentelen dolog szerinte a németek részéről szolidaritásról beszélni, amíg a német gyárakban dolgozók többet keresnek, mint a magyarországi gyárakban dolgozók.

Orbán és a neki folyamatosan nyilvánosan udvarló Tőkés László püspök két órát beszélt Tusnádfürdőn, és a magyar miniszterelnök meghatódva zárta az eseményt. Azt mondta, nagyon köszöni a sok dicsérő szót, amit itt kap, hiszen "sem fából, sem vasból nem vagyok, nekem is szükségem van elismerésre, köszönöm".

(Borítókép: Szabó Péter/Index)