Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

Tízből kilenc párt leült egymással tárgyalni az egészségügyről

D MTI20120614233
2017.07.28. 07:17

Nagyszabású egyeztetés volt szerdán az egészségügyről: tízből kilenc párt képviselte magát a beszélgetésen, ahol egyfajta nemzeti minimumról szóló megállapodás lenne a cél. Csak a Fidesz maradt távol - írta a Népszava

A beszélgetést Kincses Gyula szervezte, aki 1990-1994 között az MDF parlamenti képviselője volt, majd három kormányban is fontos egészségügyi szerepet töltött be. Kincses az első Orbán-, és a Medgyessy-kabineteknél tanácsadó volt, az első Gyurcsány-kormányban pedig államtitkár. 

Kincses az egyeztetésekre a közvélemény-kutatásokban mérhető pártokat hívta egyeztetni, a DK, az Együtt, a Jobbik, az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt, az MSZP, a Moma, a Momentum és a Párbeszéd "reagált pozitívan, míg a Fidesz távol maradt" - írta a lap. 

Például abban egyetértésre juthatnak, milyen rendszerű egészségügyet – társadalombiztosítási-, vagy állami elven szerveződőt – preferálnak. Deklarálhatják, hogy az ágazat érdekeit nem rendelik alá más közpolitikai célnak. Vagy rögzíthetik, hogy miként képzelik el a magán- és a közfinanszírozás viszonyát, arányát.

- mondta Kincses, hogy milyen minimumfeltételekről állapodhatnak meg a pártok. 

Az expolitikus hozzátette, hogy ez nem egy ellenzéki, hanem szakpolitikai kerekasztal, és a Fidesz-KDNP később is bekapcsolódhat az egyeztetésbe.