Párttá alakulna a Betyársereg

DSC 6640
2017.08.03. 07:52 Módosítva: 2017.08.03. 07:54

Július elején zászlót bontott a Betyársereg politikai szárnya és az Identitesz új mozgalma, az Erő és Elszántság. A Magyar Idők valamiért fontosnak érezte, hogy interjút készítsen Tyirityán Zsolttal, a Betyársereg vezetőjével. Tyirityán azt mondta: soha nem vallotta magát nácinak, csak van rassz- és nemzettudata, és nagyon furcsállja, hogy Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere is neonácinak tartja őket. 

  • Ha párttá alakulnak, a jövő évi országgyűlési választáson is megméretik magunkat.
  • Tyirityán szerint a mozgalomra azért van szükség, mert "a nemzeti radikális oldal a Jobbik néppártosodása óta romokban hever".
  • Jelentsen ez bármit is, de Tyirityán elmondása szerint  "a mozgalom elsősorban a metapolitika síkján fog működni, azaz az ötletek, szemléletmódok és értékek terjesztéséről szól a társadalomban, azzal a hosszú távú céllal, hogy mély politikai változást érjen el."
  • A neonácizmust semmilyen formában nem képviselik. Arra a kérdésre, hogy korábban egy interjúban nácinak vallotta magát, Tyirityán azt válaszolta: soha nem vallotta magát nácinak, csak a számára fontos értékekről beszélt. Eszerint van rassz- és nemzettudata, hisz a tekintélyelvre épülő autokráciában, nem tartja elfogathatónak "a deviancia normalitást elsöprő térnyerését". Szerinte egy neoliberális újságíró számára ezen gondolatok összessége azonnal náci besorolás alá kerül.
  • Nem tekintik ellenséges szervezetnek a Jobbikot.
  • Tyirityán szerint ma az ország lakosságának 9-10 százaléka igényelné a radikális jobboldal jelenlétét a közéletben, "ez a szám a világpolitikában a fehér európai rassz számára egyértelműen negatívan végbemenő folyamatok hatására csakis növekedni fog".  

(Borítókép: Tyirityán Zsolt a Betyársereg vezetője. Fotó: Bődey János / Index)