Még mindig bírságolnak a kerületi kamerák alapján

2017.08.06. 09:51

Ha az autós nem él jogorvoslattal az önkormányzati rendészet által kiszabott bírsággal szemben, illetve a bírságot saját elhatározásból befizeti,

a szabályszegést ezzel a ráutaló magatartással elismeri, a pénz visszafizetésére nincs mód

– olvasható abban a hivatalos válaszlevélben, amelyet a Zuglói Önkormányzati Rendészet adott ki.

Az autóst 50 ezer forintra büntettek egy szabálytalan megfordulás miatt egy önkormányzat által kihelyezett kamera képe alapján, írta a Magyar Idők.

A dolog érdekessége, hogy az önkormányzati kamerák alapján kiszabott büntetés jogi háttere vitatott. Korábban Tarlós István főpolgármester, Pintér Sándor belügyminiszter és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának vezetője is jogtalannak ítélte ezt a gyakorlatot.

Tarlós István főpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzati térfigyelő kamerák felvételei alapján megbüntetettek ne fizessék be a bírságot, illetve nyújtsanak be ellene fellebbezést. A jelenlegi helyzetet azonban törvénynek kellene rendeznie.

A lap által ismertetett zuglói levél szerint a rendészet arra hívta fel a figyelmet, hogy az úgynevezett távolléti (nem helyszíni) közigazgatási bírság nem jogerős döntés, azzal szemben mindenkit megillet a jogorvoslat, vagy a bírság be nem fizetése esetén induló közigazgatási hatósági eljárás. Vagyis jobb nem befizetni ilyenkor a bírságot, mert a pénz visszatérítésére aligha van mód.