Jolán
2 °C
4 °C

Pintér: Nem büntethetnek kamerák alapján a közterületesek

2017.05.11. 21:59 Módosítva: 2017-05-11 22:16:41
Pintér Sándor belügyminiszter döntése alapján végleg eldőlt: a közterület-felügyelet nem büntetheti meg a szabálytalankodó autósokat a kihelyezett kamerák felvételei alapján.

Pintér Sándor belügyminiszter lényegében Tarlós főpolgármesternek adott igazat, ezzel eldőlt, hogy hiába helyezték ki a kamerákat, ezek felvételei alapján a jövőben a közterületesek nem büntethetnek - tudtuk meg az RTL Klub Híradójából. Szabálysértés-gyanú esetén a rendőrségnek kell továbbítaniuk a képeket, de mivel objektív-felelősség ebben az esetben nincs, az autósok könnyen megúszhatják az 50 ezer forintos csekkek befizetését.

Az egész azzal kezdődött, hogy Tarlós István felesége februárban szabálytalanul kanyarodott fel Óbudán a Szépvölgyi útra. Bár ezt az utóbbi időben tábla tiltja, ő jobbra kanyarodott, amit a kihelyezett kamerák felvettek, és  más autósokhoz hasonlóan ő is megkapta az ezért járó büntetést. A főpolgármester március végén sajtótájékoztatón állt bele az ügybe. Arról beszélt, hogy a közterület-felügyeletet nem arra találták ki, hogy az autósokat üldözve szabályos „pénzbehajtásnak látszó akciókat bonyolítsanak le”, és miközben „a közterület-felügyelő ül a gumóján és eszi a szalámis szendvicset”, 50 ezer forintos szabálysértési díjakat osztogasson.

A főpolgármester módosítást kezdeményezett az ügyben a rendőrségnél és a belügyminiszternél. Bár Tarlós nem tette világossá, hogy miért lenne törvénytelen, hogy a közterületesek pusztán a felvételek alapján a távolból büntessenek (ezt a törvény általában megengedi), az ORFK, arra hivatkozva, hogy a közterület-felügyelet által használt kamerák nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek, lényegében Tarlósnak adott igazat.

A kerületi önkormányzatok különbözőképpen reagáltak a helyzetre, Óbudán például előbb felfüggesztették, majd átmenetileg újraindították a kamerák működését, végül Bús Balázs óbudai polgármester kért sürgős jogi állásfoglalást az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

Mint arról most az RTL Klub beszámolt, Pintér Sándor hétfőn kelt levelében egyértelművé tette, hogy a közterület-felügyelet saját maga nem adhat kamerás büntetéseket. A közterület-felügyelő eszerint a képfelvétellel a rendőrségnél kell, hogy eljárást kezdeményezzen. Azonban:

Amennyiben a felügyelő a szabályszegést kizárólag technikai úton észleli, és nincs mód az értesítés elhelyezésére, a felvett jármű üzembentartójának objektív felelőssége alapján történő bírságszabás kizárt.

Mivel ebben az esetben tehát nincs objektív felelősség, a sofőr gyakorlatilag következmények nélkül letagadhatja, hogy ő vezette az autót. Így a jelenlegi szabályok és jogértelmezés alapján jó eséllyel meg fogja úszni a büntetést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?