Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Százmilliókkal rövidíthette meg a tanárokat a Szeged-Csanádi egyházmegye

2017.08.10. 06:12

Tizenegy éven át nem fizetett pótlékokat a Szeged-Csanádi Egyházmegye a hátrányos helyzetű településeken általa fenntartott iskolákban dolgozó tanároknak, állítja a Magyar Narancs eheti száma. A cikk szerint egy érintett tanárnő férje, Bene Tibor perelte be az egyházmegyét, amiért felesége két éven át tanított a battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakközépiskolában, de nem kapta meg a pótlékot, ami egy 2006-os kormányrendelet szerint járt volna.

clk
Fotó: Google Street View

Két évre visszamenően fizetése 10 százalékát, mintegy 300 ezer forintot követelt. Elsőfokon a gyulai munkaügyi bíróság, majd másodfokon tavaly szeptemberben jogerősen a Gyulai Törvényszék is neki adott igazat, sőt, közben kapott egy támogató jogi állásfoglalást a minisztériumtól is, írja a lap.

A lap ekkor megkérdezte az egyházmegyét, hogy ezt a pótlékot 2007 óta hány alkalommal mulasztották el kifizetni, de nem kapott választ. Ezután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, hogy rajtuk keresztül kérje ki az adatokat. Ekkor azt a választ kapták az egyházmegyétől, hogy nekik ilyen pótlék lehívására nincs joguk, és az államkincstártól ilyen jogcímen nem kaptak pénzt. A pótlékokat az intézmények állapítják meg és fizetik ki a fenntartói támogatásból, tették hozzá. A sok intézmény miatt nem tudnak kimutatást adni ezekről. A NAIH ekkor a vizsgálatát megszüntette, arra hivatkozva, hogy az adatok nem állnak rendelkezésre az adatkezelőnél.

Bene Tibor egyébként a kormányhivatalnál közérdekű bejelentést tett idén tavasszal, és három iskolában ellenőrzést kért (Battonya, Kevermes, Végegyháza). A munkaügyi ellenőrök a pótlék ki nem fizetése miatt mindhárom iskolában bírságot szabtak ki. A felesége pénzét sem kapta meg olyan könnyen: végrehajtást kellett érte indítania. A Magyar Narancs úgy kalkulál, hogy 11 iskola minden tanárával 11 évre visszamenően több százmilliós összegről lehet szó.