Kezdődik a pályafelújítás az egyik legforgalmasabb vasútvonalon

2017.08.23. 16:29 Módosítva: 2017.08.23. 16:30

Jelentős változásokra kell számítani a Budapest–Szolnok–Debrecen–Záhony fővonalon és a csatlakozó vonalakon utazóknak a Püspökladány–Debrecen vonalszakaszon augusztus 26-án kezdődő pályafelújítás miatt, amelynek első munkafázisa október 31-ig tart, írja a MÁVINFORM.

A felújítás kezdetétől módosul a menetrend a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vasútvonalon. A Budapest-Keleti és Budapest-Nyugati pályaudvar közötti úgynevezett kör-InterCity vonatok mindkét irányban csak Nyíregyházáig közlekednek, és

a közvetlen InterCity-vel történő továbbutazást nem tudjuk biztosítani Nyíregyházán egyik irányban sem.

Az átépítés miatt az InterCity vonatok 15-20 perccel hosszabb menetidővel közlekednek Budapest felől a Püspökladányon túli állomásokra, illetve ennyivel korábban közlekednek Püspökladányig a keleti országrészből Budapest felé.

Püspökladány és Debrecen között egy helyi vonatpár ideiglenesen nem közlekedik. A vasárnaponként Zajta és Budapest-Nyugati pályaudvar között közlekedő Hétmérföldes nevű vonat Debrecen és Budapest között nem közlekedik, helyette a Záhonyból Budapestre tartó sebesvonat továbbítja a zajtai vonat kocsijait, amely Debrecenben 18:31-kor áll meg.

Augusztus 26-án estétől szeptember 7-én hajnalig, továbbá szeptember 17-én éjszakától 21-én hajnalig Püspökladány és Debrecen között, kizárólag éjszakánként néhány vonat helyett vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Budapest–Cegléd–Szolnok elővárosi vonalszakaszon a debreceni vonal átépítése miatti változáson felül szeptemberben több hétvégi vágányzár miatt is változik a vonatok menetrendje.

A Budapest-Keleti–Miskolc–Nyíregyháza vasútvonal Miskolc és Nyíregyháza közötti szakaszán is változik a menetrend, a nyíregyházi IC-csatlakozások és a kör-IC vonatok rövidebb útvonala miatt.

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon is felújításokat végeznek. A püspökladányi csatlakozások miatt augusztus 26-tól a teljes vonal menetrendje megváltozik. A Corona és a Hargita nemzetközi InterCity-vonatok továbbra is Nyírábrány felé, kerülő útirányon közlekednek, kissé módosított menetrenddel, az Ady Endre nemzetközi IC vonat továbbra sem közlekedik.

A Debrecen–Tiszalök vonalon minden második vonatpár menetrendje módosul, hogy a Debrecen–Budapest irányú IC-csatlakozások minél több vonatnál megmaradjanak napközben.

A Debrecen–Mátészalka vonalon is változik a menetrend. Debrecenben a fővonalon módosított menetrend alapján közlekedő IC-vonatokkal csak az egyik irányban lehet megoldani a jelenleg egyébként mindkét irányban megfelelő csatlakozásokat. A módosított menetrend életbelépésétől viszont csak a fő utazási irányt részesítik előnyben a csatlakozás tekintve: hétköznapokon hajnaltól délig a Mátészalka–Budapest irányban, délutántól pedig a Budapest–Mátészalka irányban, vasárnap egész nap a Mátészalka–Budapest irányban lesznek rövid idejű vonatcsatlakozások.

A Tiszalök–Görögszállás–Nyíregyháza vonalon a módosítások miatt – a görögszállási csatlakozások megőrzése érdekében – szinte mindegyik vonat menetrendje módosul, és több járat nem áll meg Hajnalos megállónál.

 Ennél részletesebb információkért  a www.mavcsoport.hu honlapon érdeklődjön, a vágányzári hírek között. A MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat száma pedig +36 (1) 3 49 49 49.

Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es,

Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es,

Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es számot.