Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Nem engedték be a melegeket, megbírságolták a MOM Sport uszodát

2017.08.29. 09:39 Módosítva: 2017.08.29. 13:58

Idén februárban írtuk meg, hogy hátrányos megkülönböztetés miatt panaszt tett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (EBH) a budapesti MOM Uszoda és Sportközpontra a melegeknek sportrendezvényeket szervező Atlasz LMBTQ Sportegyesület, miután megtagadták tőlük az uszoda használatát.

Az EBH határozatában az Atlasz Sportegyesületnek adott igazat és kimondta, hogy a MOM Sport uszoda

az egyesülettel szemben, tagjainak szexuális irányultságával, nemi identitásával összefüggésben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor nem engedélyezte az uszoda használatát. A hatóság eltiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsításától az uszodát, valamint 1 millió forintos bírságot rótt ki rá, amit a központi költségvetésnek kell átutalniuk.

A hatósági eljárás során megállapították, hogy a pályafoglaltsági és jegyeladási adatok nem igazolták a MOM Sport uszoda érvelését. A házirendet pedig a hatóság vizsgálatának megindulását követően, utólag igazította az uszoda a jogi érvelésben foglaltakhoz.

Az EBH határozata nem megfellebbezhető, de az uszoda bíróságon kérheti annak felülvizsgálatát.

Frissítés: Az uszoda szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint nem értenek egyet az EBH döntésével ezért haladéktalanul kezdeményezik a határozat bírósági felülvizsgálatát. Mint írják, annak ellenére marasztalta el őket a hatóság, hogy tényekkel alátámasztva bizonyították, a vizes vb előtti uszodafelújítások miatt az elmúlt egy évben más új szerződéses partnereknek sem tudtak vízfelületet biztosítani, "hiszen a lakosság és a meglevő szerződéses partnerek kiszolgálása magasabb prioritást élvez".

20%
3990 Ft
3192 Ft
15%
4290 Ft
3647 Ft