120 ezres pénzbüntetés a holokauszttagadó könyv megjelentetéséért

D NOE20160105002
2017.08.30. 10:16

A Pesti Központi Kerületi Bíróság nem jogerős végzésével a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt 120 ezer forint pénzbüntetést szabott ki annak a budapesti könyvkiadónak a vezetőjére, amelyik lefordíttatta, kiadta és forgalmazta egy svéd holokauszttagadó szerző könyvét. Ha nem fizet, a büntetése 120 nap végrehajtandó szabadságvesztésre változik.

A svéd szerző a könyvben azt állította, hogy a gázkamrákban történt tömeggyilkosságok története mítosz, illetve hazugság. Az írás szerint a zsidóságot, bár érték megaláztatások és gyötrelmek, de a Hitler vezette Németországnak nem volt célja az európai zsidók likvidálása, államilag szervezett megsemmisítése.

A mű egyértelműen tagadja a nemzetiszocialista rendszerek által elkövetett népirtást. A kiadó a magyar nyelvű könyvet az üzletében, valamint a saját webáruházban forgalmazta. A honlapon a vádlott a könyv szellemiségét tükröző ajánlást is megjelentetett.

A kiadóvezető a rendőrségi nyomozás során beismerte tettét, a bíróság tárgyalás mellőzésével döntött az ügyben. A bíróság elrendelte a holokauszttagadó kijelentéseket tartalmazó elektronikus adatok (URL-címek) végleges hozzáférhetetlenné tételét is. (MTI)