János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Másfél millió forintot csaltak ki az elfogott unokázók

2017.08.30. 18:57

Április 7-én éjjel egy VIII. kerületi lakásban csörgött a telefon, aminek a végén a hívó a sértett nő unokájának adta ki magát. Izgatottan azt mondta, hogy balesetet okozott, és azonnal pénzt kell adnia a másik autó sofőrjének, különben összeveri. Az idős nő elhitte a történetet, és 500 ezer forintot valamint ékszereket küldött a fiktív ügy elsimítására, egy díszes fémdobozba összekészítve. Ezt a fémdobozt vette át az aznap a lakásához érkező, unokája barátjaként bemutatkozó férfi. 

Április 14-én az álunokák ismét lecsaptak. Egy XV. kerületi idős nőt szemeltek ki, akit ugyanezzel a mesével vettek rá arra, hogy pénzt küldjön, nála azonban már 2 millió forinttal próbálkoztak. A sértett azt mondta, nincs ennyi pénze, így az álunoka azt kérte, hogy legalább a felét szerezze meg, amit meg is tett a nő, és másnap a lakásánál az unokája barátjaként bemutatkozó férfinak átadott 1 millió forintot. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi bevetési osztályának munkatársai április 29-én hajnalban egy másik ügy miatt egy budapesti panzióban elfogták a 39 éves B. Rolandot, akinek mobiltelefonjának átvizsgálásakor kiderült, hogy ez volt az a szám, amiről az idős sértetteket felhívták. A rendőrök ezután házkutatást tartottak a panzióban, ahol feltűnt nekik a környezetidegen díszes, ezüstszínű doboz. Mint kiderült, ez volt az a csokoládésdoboz, amelyben a VIII. kerületi asszony az összekészített pénzt és ékszekereket átadta. A másik sértett pedig a B. Roland lakótársáról készült fényképfelvételen felismerte azt a férfit, aki a pénzért ment a lakásához. A 22 éves B. Marcellt (22) egy budapesti bevásárlóközpont parkolójában fogták el még este. A két férfi vallomásában elmondta, ők futárként vettek részt a bűncselekmények elkövetésében. Feladatuk annyi volt, hogy az akció értelmi szerzője által megadott címre elmenjenek, és a nagymamáktól a csomagokat átvegyék.

A rendőrség csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt kezdeményezett eljárást a két férfi ellen. Május 1-je óta mindketten előzetes letartóztatásban vannak és a bíróság október 7-ig meghosszabbította előzetes letartóztatásukat. Harmadik társukat, az akciók értelmi szerzőjét a rendőrök még keresik.

(via police.hu)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!