Orbán Európa végéről vizionált a pécsi egyetemistáknak

2017.09.01. 11:17

Orbán Viktor köszöntőt mondott a Pécsi Egyetem megalapításának 650. évfordulóján, amely mától a Magyar Felsőoktatás Napja is. A miniszterelnök - ahogy az utóbbi időben szinte mindig - elsősorban Európa jövőjéről, a migrációról és Közép-Európáról beszélt leginkább. 

A miniszterelnök szerint Európában jelenleg jövőképek vitája, "harca" zajlik. Volt idő, amikor elég volt az európai fősodorhoz csatlakozni (mint például az ő generációjának idejében), de ma már ez kevés. 

Mára nagyot fordult a világ. Új utakat, más megközelítést kell keresni. Ma ott tartunk, ha hagyjuk magunkat arra sodortatni, amerre Európa tart, akkor el fogunk veszni

Orbán ismét elmondta, hogy Európa a 24. órában van, és tovább folytatódik a kulturális és demográfiai hanyatlás, ha tovább engednek a migrációs nyomásnak, akkor Európa el fog tűnni. Ezért olyan fiatalokra van szükség, akik elég bátrak, hogy szembeforduljanak a "multikultival". Orbán szerint Európa jövőjét a V4 fiataljai jelentik. 

A kormányfő arról is megemlékezett, hogy 2018-ban mennyivel többet fognak oktatásra költeni, mint 2010-ben. Felidézte, hogy kormánya konszolidálta a szétzilált gazdaságot, Magyarország pedig egyre csak erősödik. 

Magyarországot európai középállammá tettük

- jelentette ki. 

Update: a Szabadpecs.hu tudósítása szerint bár Orbán többször a fiatalokhoz és az egyetemistákhoz intézte a beszédét (nem melleslege az esemény nemcsak az egyetem alapításának évfordulója, hanem tanévnyitója is volt), a hallgatóság soraiban nem voltak egyetemisták, legfeljebb néhány HÖK-ös.  

A kormányfő beszéde előtt Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke és aktivisták tiltakoztak Orbán Viktor pécsi látogatása ellen “A sötétség nem tart örökké”, “Távozz tőlünk Orbán” molinók kifeszítésével. A demonstrálók szerint Orbán Viktor és Páva Zsolt tönkretették Pécset, a miniszterelnök mostani látogatásával pedig személyesen nézi meg a város haláltusáját - írta közleményében az Együtt.