Iván
21 °C
39 °C

Putyin kitüntetése miatt visszaadta professor emeritus címét Vajda Mihály

2017.09.04. 14:09

Vajda Mihály Széchenyi-díjas filozófus a Facebookon jelentette be, hogy visszaadja a Debreceni Egyetemnek professor emeritus címét, hogy így tiltakozzon Vlagyimir Putyin díszpolgári kitüntetése ellen.

Mint a rektornak címzett levelében írja,

sajnálattal közlöm, hogy professor emeritus-i címemről kénytelen vagyok lemondani. Nem szeretnék fenntartani semmilyen kapcsolatot egy intézménnyel, melynek Vlagyimir Putyin a díszpolgára.

Vajda Mihály a Kettős Mérce cikke szerint az egyetem Filozófia Tanszékének korábbi vezetője volt, Lukács-tanítvány, akit nyugdíjazása mellett tüntettek ki a professor emeritus címmel. A cím a pénzbeli illetményen kívül azzal jár, hogy a professzor nyugdíjazás után is taníthat, illetve részt vehet az egyetem döntéseiben.

A filozófus a totalitárius rendszerek egyik legfontosabb kutatója Magyarországon, 2005-2009 között a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézetének igazgatója, 2007 óta az MTA rendes tagja. 1998-ban megkapta a Széchényi-díjat a magyar tudomány egyik legfontosabb kitüntetését.

A Debreceni Egyetem szenátusa augusztus 18-án döntött Oroszország elnökének díszpolgári címéről. Az egyetem azért adományozta a díszpolgári címet arra hivatkozva, hogy a magyar és az orosz kormány is komoly szerepet szán az intézménynek a Paks2 projektben, szakembereket fognak ott képezni.

A cím megítélése után dühös kommentek árasztották el az egyetem Facebook-oldalát, amiket egyenként töröltek, valamint lepontozták az egyetem minősítését, amire megszüntették a Facebookon az osztályzás lehetőségét. Augusztus 30-án az egyetem Alkotmányjogi tanszéke elhatárolódott a döntéstől, mint írták,

az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk.

Ezt követően az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet nyílt levélben azt írta, hogy
Putyin egyetemi díszpolgári kinevezése nemcsak elfogadhatatlan, de jogsértő is. 

  • A Debreceni Egyetem közintézmény, amely csak az alkotmányos alapértékek tiszteletben tartásával hozhat döntést: az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság megsértését semmilyen módon nem támogathatja, nem pártolhatja.
  • A szenátus döntései nem sérthetik és nem veszélyeztethetik az egyetemi autonómiát, az egyetem vezetése nem hozhat olyan döntést, amelynek célja, hogy a kormány politikai érdekeit kiszolgálja.