Nem működnek Budapesten a légszennyezettség-mérők

2017.09.12. 11:18 Módosítva: 2017.09.12. 13:18

A Levegő Munkacsoport sajtóközleménye szerint augusztus 18. óta, tehát

25 napja Budapest egyetlen mérőállomásáról sem érkeznek légszennyezettségi adatok.

Mint írják, az Országos Meteorológiai Szolgálat arról tájékoztatta a környezetvédő szervezetet, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontjánál történt meghibásodás.

A Munkacsoport szerint korábban is voltak meghibásodások, de a mostani leállás példátlan, ahogyan az is, hogy semmiféle információ nem érhető el sem a leállás pontos okáról, sem arról, hogy mikortól várhatóak ismét adatok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján valóban az szerepel, hogy adatkimaradás miatt az előrejelzés szünetel. Mint ahogy az Időkép szmogtérképén sincs adat Budapestről.

legszennykep2
Fotó: idokep.hu

A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának oldalán semmi információt nem találtunk erről. De a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján is csak egy mondat olvasható:

Technikai okok miatt a Pest Megyei Kormányhivatal mérőállomásaitól adatkiesés várható.

Arról azonban nincs információ, hogy ez mióta van így, mi a meghibásodás oka, és hogy mikorra várható a hiba elhárítása.

Az Index megkereste a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályt. Amint választ kapunk kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Frissítés 13 órakor: Kérdéseinkre a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontja azt válaszolta, hogy augusztus 18-án áramkimaradás történt a kormányhivatal által üzemeltetett alközpontban, aminek következtében informatikai hiba lépett fel. Ez megakadályozza, hogy az országos mérőhálózathoz a mért adatok eljussanak.

A műszerek azonban mérnek, a levegő monitorozása és az adatok elemzése folyamatos, azonban az adatok az informatikai hiba következtében nem érhetőek el.

A számítógépek javítása már megtörtént, jelenleg folyik a rendszer tesztelése és az adatbázis telepítése. A hét második felében várhatóan befejeződik a teljes helyreállítás.

A közlemény leszögezi, hogy

a levegő minőségében rendkívüli intézkedésre okot adó változást nem tapasztaltak sem augusztusban, sem szeptemberben.