Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

9 új korrupcióellenes népszavazást indít Vágó Gábor

2017.09.20. 20:17 Módosítva: 2017.09.20. 20:18

Kilenc újabb, a korrupció visszaszorítását célzó népszavazási kezdeményezést nyújtott be szerdán Vágó Gábor, a Korrupcióellenes Szövetség titkára, közölte az MTI. Az LMP volt országgyűlési képviselője a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épülete előtt tartott "Ja, hogy ez ilyen könnyen megy?" címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés kedden egyhangúlag szavazta meg a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének 12 évre emelését, amit korábban népszavazás útján próbált elérni.

A Fidesz rendszerének Achilles-ina a népszavazás

– fogalmazott Vágó, hangsúlyozva, a kormánypártnak a referendumok esetében "szembesülnie kell azzal a népharaggal, amelyet a kormányzása okozott".

Vágó Gábor azt mondta, "a korrupciós rendszer pókhálójának közepében" Polt Péter főügyész ül, ezért egyik népszavazási kérdésében azt kezdeményezi, hogy szűnjön meg a főügyész újraválaszthatósága. A politikus egy másik kérdésével azt szeretné elérni, hogy legfőbb ügyész ne lehessen olyan személy, aki korábban egy párt tagja volt, továbbá a hozzátartozói ne dolgozhassanak a jegybankban.

A további kezdeményezések egyike azt célozza, hogy az adóhatóság élén ne ülhessen parlamenti képviselő, a képviselők mentelmi joga pedig ne terjedjen ki azokra az esetekre, amikor szavazatukkal korrupciós bűncselekményt követnek el.

Vágó Gábor benyújt egy olyan népszavazási kezdeményezést is, amely megtiltaná a miniszterelnök hozzátartozóinak indulását a közbeszerzéseken, és rákérdezne arra is, hogy kormányfőnek csak az legyen-e javasolható, aki nyilvánosságra hozza az egészségügyi és pszichológiai állapotáról készült vizsgálatot. "Hatalommániások és kleptomániások ne kerülhessenek a miniszterelnöki székbe" – mondta.