Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

DK: Ne szavazhasson, aki nem élt Magyarországon

2017.10.03. 13:54 Módosítva: 2017.10.03. 15:31

A Demokratikus Koalíció azt szeretné, hogy ne szavazhassanak a magyar választásokon azok, akik soha nem éltek Magyarországon. A párt alelnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette:

jognak és kötelességnek együtt kell járnia, ezért csak az voksolhasson, aki viseli annak következményeit.

Vadai Ágnes emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban készült el az erdélyi Szászfenesen egy református templom, amelynek építését a magyar kormány anyagilag is támogatta. A templomavatón mondott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök alig burkoltan kijelentette, a község azért kapott pénzt az építkezésre, mert 2014-ben az erdélyi magyarok a Fideszre szavaztak és akkor várhatnak további pénzeket, ha jövőre is a mostani kormányt támogatják - fogalmazott a független képviselő.

A Demokratikus Koalíció helyesnek tartja, ha a mindenkori magyar kormány hozzájárul a határon túli magyar közösségek oktatási, kulturális kiadásaihoz és a határon túli magyarság nemzeti identitásának megőrzéséhez. Ugyanakkor Vadai szerint tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor a magyarországi adófizetők pénzén vásároljon magának szavazatokat a szomszédos országokban.

A Fidesz-frakció közleményben reagált Vadai Ágnes szavaira, eszerint Gyurcsány Ferencék újra gyűlöletkampányt folytatnak a külhoni magyarok ellen. Szerintük a külhoni magyarság a nemzet elválaszthatatlan része, "Gyurcsányék azonban előbb adnának jogokat a migránsoknak, mint a külhoni magyaroknak".

A Publicus Intézet felmérése szerint a többség nem támogatja a határon túli magyarok szavazati jogát. Mindössze 18% mondta azt, hogy a határon túli magyaroknak is jár a magyar szavazójog, figyelembe véve, hogy nem itthon fizetnek adót. Még a Fidesz hívei között is csak 50%-ot tesznek ki, akik támogatják a külhoniak szavazójogát.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest nemrég megkérdezték arrül, hogy miért járna szavazati jog azoknak a határon túliaknak, akiknek nincs itt bejelentett lakcímük és másik országban fizetnek adót. Semjén a felvetésre azt mondta, hogy az adófizetés és a szavazati jog az ő értelmezésében nem függ össze. 

Minden magyarnak született joga van arra, hogy magyar állampolgár legyen, és az állampolgárság és a szavazati jog egymástól elválaszthatatlan.