Jóban volt a Fidesz ellenségével, kirúgták a városi papot

DEGER20100713050
2017.10.07. 06:50

Az egyházközösség is gyászol, és gyászban vagyok én is, mert valaminek vége van.

Nem túl vidám mondat Hatvan új plébánosától, Farkas Lászlótól. A városba érkezett atya ezzel a mondattal arra utalt, hogy a hívek elvesztették Levente atyát, a régi papot, neki pedig az átvezénylés miatt abba kellett hagynia az addigi munkáját, a Váci Egyházmegye ifjúsági lelkészi feladatait. Pedig azt nagyon szerette.

 (Részlet a helyi televízió műsorából)

De akkor miért volt szükség a cserére? És miért közérdekű mindez?

A helyzet az, hogy Hatvan politikai értelemben különleges város. Többször írtunk róla, hogy két erős ember szembenállásáról szólnak a dolgok a városban. A két szereplő:

  1. Az expolgármester, jelenlegi NFM-államtitkár, a Fideszben erős Szabó Zsolt
  2. A mostani polgármester, Szabó egykori helyettese, a Fideszből kiszorult Horváth Richárd.

Az ő egykor kollegiális viszonyuk elmérgesedett, amikor Szabónak az összeférhetetlenségi törvény miatt 2014-ben választania kellett a kormányzat és a polgármesteri tisztség között, és kvázi ott kellett hagynia a várost.

Ennek fényében érdekes a plébánosok története.

A leváltott Bokros Levente atya ugyanis jóban van Horváth Richárddal, ő keresztelte a fiát, és ő adta össze Horváthot egyházi esküvőn a feleségével. A hívek szerint ezt nem hirdették látványosan, de nem volt különösebb titok sem, aki misére járt, tudhatta.

Az egyházmegye vezetése viszont közben inkább Szabó Zsolt felé húz, legalábbis nehéz másra következtetni abból, hogy egy helyi egyházi iskola avatásán Beer Miklós megyéspüspök és Szabó Zsolt együtt szerepelt, miközben Horváth Richárd polgármester nem kapott lehetőséget a felszólalásra. Annak ellenére sem, hogy a város adta az egyháznak a telket, amin EU-s támogatásból az iskola épül. Horváthot egyébként korábban egy megyei fideszes vezető utasítására a helyi Klik is letiltotta arról, hogy az évnyitókon felszólaljon.

De van egy másik kapcsolódási pont is Szabó Zsolt és a mostani döntést meghozó Beer Miklós között. Mégpedig Pálos Frigyes prépost, aki évtizedeket szolgált Hatvanban. Szabó Zsolttól kapott díszpolgári címet még 2011-ben, Szabót nyilvánosan is Hatvan történelmének egyik legfontosabb emberének nevezte. Másfelől viszont ő volt Beer Miklós püspök hittantanára, ő volt Beer pappá szentelésének 50. évfordulóján, tavaly a szentmise szónoka.

Egészségügyi okokból

A leváltott plébános, Levente atya ugyanakkor nem csinált titkot abból, hogy voltak egészségügyi problémái. Egy epilepsziás ájulás után pánikbetegsége lett, a híveknek a szószékről is mondta, hogy ha rosszul lenne, akkor ne lepődjenek meg. Az egyházmegye emiatt egy egyházi fenntartású kórházba el is küldte őt kivizsgálásra, de nem találtak nála szervi elváltozást. Mégis ez lett az áthelyezés - pontosabban eltávolítás, hiszen úgy tudjuk, nem kapott másik területet - indoka.

Amikor nyáron kiderült, hogy Bokros Leventét egészségügyi okokra hivatkozva el akarják tenni Hatvanból, az újhatvaniak - így hívják a körzetét, Óhatvan egy másik plébánoshoz tartozik - aláírásgyűjtésbe kezdtek. A szignókat a polgármester vitte az egyházmegyének, és állítólag ígéretet is kapott rá, hogy a plébános maradhat. Legalábbis Levente atya kiprédikálta a híveknek a pozitív döntést, hogy mindenki nyugodjon meg, nem kell elbúcsúzni tőle.

Aztán mégiscsak kapott egy levelet, hogy mennie kell.

Úgy tudjuk, az új atya az első prédikációján azt mondta, a helyzet méltatlan Bokros Leventének, és neki is. Viszont - ezt már mi mondjuk - a kampányban így már egy államtitkárnak sem kell attól tartania, hogy valamelyik plébános Horváth Richárd mellett törne lándzsát. 

A Váci Egyházmegyétől többszöri megkeresésünk ellenére sem kaptunk semmi választ. Horváth Richárd polgármester elzárkózott attól, hogy kommentálja a helyzetet. Szabó Zsolttól viszont érkezett válasz: azt kérdeztük tőle, hogy tett-e bármi lépést Beer Miklós megyéspüspöknél a személycserére, illetve jóban van-e Beer Miklóssal és Pálos Frigyessel. Mindkét kérdésre egy "nem" volt a válasza.

Borítókép:  Hatvan központja a Belvárosi Szent Adalbert-templommal és a Grassalkovich-kastéllyal.

Fotó:  H. Szabó Sándor / MTI