Szél Bernadett az egészségügyről kérdezte Orbánt, aki sorosozással válaszolt

IMG 5027
2017.10.09. 13:50 Módosítva: 2017.10.09. 14:55

Orbán Viktor miniszterelnöknek a parlament mai ülésén azonnali kérdésekre kellett válaszolnia. 

Szakács László (MSZP) a demokrácia állapotával kapcsolatban szólalt fel. „Pécsen önök szintet ugrottak a demokrácia lebontásával” – mondta Szakács, utalva Páva Zsolt polgármester kegyvesztetté válására. Szakács azt sérelmezte, hogy pártbizottság alakult a megyei jogú városban. 

Orbán Viktor válaszát azzal kezdte, hogy pártbizottság-ügyben inkább forduljon a saját frakciójához, majd azzal folytatta, hogy a magyar településeken mekkora adósság halmozódott fel a szocialista kormányok idején, és hogy ezt miként kezelte a Fidesz 2010 után. 

Szakács emlékeztetett: 2015-ben azt mondta Páva, hogy 2 milliárd forint adósságuk van. Ehhez képest most ismét 7 milliárd, pedig nem épült semmi. Úgyhogy valószínűleg a Fidesz nem képes megbirkózni a problémával, jelentette ki Szakács. Orbán azzal válaszolt, hogy bár ellenzékből az ember mindig hamarabb meglátja a rosszat, mint a jót, de ne becsüljék le azokat az eredményeket, amelyeket a pécsiek elértek az elmúlt években. „A kormány a pécsi emberek oldalán áll, és segíteni is fog” – mondta Orbán. 

Vona Orbánnak: Egy vezető nem veszítheti el a méltóságát

Vona Gábor arról kérdezte Orbánt, hogy sportszerűnek tartja-e, ahogy a Fidesz háborúzik a Jobbikkal a kampányban. Vona megemlítette az Állami Számvevőszék vizsgálatát és az ügyészség Jobbik elleni nyomozását.

Szépen kérem, ne jöjjön nekem Sorossal és Simicskával

– mondta Vona, aki megkérdezte Orbántól, hogy lesz-e még demokrata, vagy kiégett despotaként fog távozni 2018 áprilisában. 

Orbán szerint a Jobbik reménytelen helyzetben van, mert a hatalomért eladta a pártot egy milliárdosnak. Orbán szerint Vona 26-szor rágalmazta őt a parlamentben. 

A kormányfő azt mondta, a kormány nem foglalkozik a Jobbik pártfinanszírozási és plakátügyével. 

Nekem az a véleményem egész egyszerűen, hogy önök bénák

– mondta Orbán. 

Vona viszontválaszában felidézte: úgy kezdte a  politikai pályafutását, hogy Orbán meghívta őt a polgári körébe. A jobbikos politikus azt is megjegyezte, hogy sokat tanult Orbántól. 

Egy politikai vezető nem veszítheti el a méltóságát

– mondta Vona, hogy mit tanult a politikáról. 

Orbán viszontválaszában ismét azt mondta, hogy Vona 26-szor adott „elő erkölcsi dörgedelmeket”. A miniszterelnök szerint Vona nyakán póráz van, a póráz pedig a gazdi kezében – reagált Orbán. 

Szél Orbánnak: Pontosan látjuk, hogy meztelen a király

Szél Bernadett (LMP) arról kérdezte a kormányfőt, hogy hol marad az Orbán-terv. Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint a magyar emberek azt a tervet várják, amivel „végre be tudunk lépni a XXI. századba”. Szél szerint oktatási és bérválság van, valamint tönkrement az egészségügy.

A kormányzása alatt duplájára nőtt a kórházi fertőzések száma. Mit tud erre mondani?

– kérdezte Szél Orbánt. „Ez érdekel minket, nem a Soros-terv” – mondta. 

Orbán szerint Szél Bernadett nem szívesen hall a Soros-tervről, mivel ő is a Soros-hálózat része volt. Orbán ezután számokat sorolt arról, hogy mennyit költ és költött a kormány egészségügyre. 

Szél a válaszában kiemelte, hogy Orbán nem válaszolt neki a kínos kérdésekre, csak adatokat sorolt, azokat viszont ő pontosan tudja értékelni, mivel korábban a KSH-nál dolgozott.

Mi ezen az oldalon már pontosan látjuk, hogy meztelen a király

– jelentette ki Szél, aki megjegyezte, hogy „a falakon túl az egész ellenzék mozgósít” Orbán ellen. Orbán csak annyit válaszolt, hogy Szél nem kérdezett tőle, hanem a programját vázolta. 

Orbán: Nem sikerpropagandát folytatok

Gyöngyösi Márton (Jobbik) szerint a kormány átállt a magyar emberek oldaláról a nemzetközi nagytőke oldalára. Gyöngyösi szerint a magyar társadalom rendkívül igazságtalan.

Korrupció, képzetlen munkaerő, elhibázott adópolitika

– Gyöngyösi szerint a nemzetközi felmérésekben ezekkel a tényezőkkel magyarázzák az ország leszakadását. 

„Nem Brüsszeltől várjuk a bérek meghatározását. Brüsszeltől csak a cél kitűzését várjuk. Öntől pedig azt, hogy új gazdaságpolitikát adjon az országnak a versenyképesség növelése érdekében” – mondta Gyöngyösi, aki szerint Orbán választói is támogatják a béruniós kezdeményezést.

„Amikor az országban zajló pozitív folyamatokról beszélek, akkor nem sikerpropagandát folytatok. Senki sem mondja, hogy tejjel-vízzel folyó kánaán van az országban. De aki eltagadja a pozitív dolgokat, az nem a kormánytól vitatja el az eredményt, az megtámadja a magyar embereket.

Én a Jobbikkal szemben és a magyar emberek oldalán fogok állni a jövőben is”

– mondta Orbán.

„A béruniós kezdeményezésünk egy pártok felett álló kezdeményezés” – mondta Gyöngyösi, aki szerint Orbán a társadalom megosztásában érdekelt, így tartja fenn a hatalmát.

A jobbikos képviselő szerint a lisszaboni szerződés 2007-es megszavazásakor Orbán nem küzdött, pedig akkor kellett volna, helyette mindenféle apró ügyekben harcol. 

Orbán szerint a béremelések kérdését nem a kormány döntötte el, hanem a munkavállalók és a munkaadók. Orbán kikérte magának, hogy ezek után miért jön neki Gyöngyösi párhuzamos valósággal.

Hadházy korrupcióról beszélt, Orbán vizsgálatot kért

A nap egyik legérdekesebb összecsapása Hadházy Ákos (LMP) és Orbán között volt. Hadházy örült annak, hogy a kormányfő szerint 500 milliárdot költöttek egészségügyre (még ha EU-s pénzből is), azonban annak már kevésbé, hogy „ennek a felét ellopták”.

Hadházy arról kérdezte Orbánt, kinek van igaza egy lélegeztetőgép-beszerzési ügyben, ahol a General Electric olcsóbb ajánlatot adott egy kórházi beszerzésre, mire az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a teljes közbeszerzést érvénytelennek nyilvánította, és újat akart kiírni új feltételekkel. A döntést a GE megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, és nyert: a hatóság kimondta, hogy indokolatlan volt a közbeszerzési pályázat beszántása, és büntetést is kiszabott. 

Ezek után Hadházy olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyekből kiderül, hogy az ÁEEK nem fogadta el az ítéletet, és egy neves ügyvédi iroda közbenjárásával fellebbez a Közbeszerzési Döntőbiztottságnál, vagyis „az állam perli az államot, hogy drágábban szerezhessen be gépeket”. 

Orbán szerint példátlan, hogy egy folyamatban lévő ügyben egy képviselő a parlamentben lobbizzon egy cég mellett (ezzel arra utalhatott, hogy az LMP társelnöke a GE érdekében lobbizik valójában). „Ennél nagyobb korrupciós ügyet még nem láttam” – mondta a kormányfő, majd következő válaszában kijelentette, hogy vizsgálatot kér emiatt.