Orbán: Európában a legnagyobb érték a biztonság lesz

2017.10.09. 15:58

"Kérem, legyenek büszkék esküjükre, mert olyan dolgok megvédése mellett kötelezték el magukat, mint a magyar családok biztonsága, az ezeréves keresztény múltból fakadó társadalmi rend. Kérem, gondoljanak arra, vannak európai országok, amelyekben ezek a fontos dolgok már a múltéi", mondta  Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Hősök terén, a rendőri tiszthelyettesek eskütételén, egyben a rendőrség új szolgálati autóinak átadásán.

A kormányfő beszédében azt mondta az esküt tevőknek, hogy "mostantól teljes jogú tagjai lesznek a magyar rendőrségnek, amely az elmúlt 7 évben méltán érdemelte ki az emberek bizalmát és megbecsülését."

A kormányfő emlékeztetett: a rendőrök az "elmúlt években két fronton is helytálltak: megvédték a határt, és közben a közbiztonság is javult."

Hazánk az egyik legkevésbé veszélyes ország,

- mondta Orbán, aki a beszédet úgy folytatta: "vendégszerető nép vagyunk, ugyanakkor közös érdekünk, hogy a rosszindulatú embereket kiszűrjék, a vendégjoggal való visszaélést megakadályozzák."

A kormányfő szerint Európában a következő tízegynéhány évben a legnagyobb érték a biztonság lesz. "A helyzet leegyszerűsödik: lesz, ahol biztonságos az élet, és lesz, ahol nem. Mi kellő szerénységgel, de büszkén mondhatjuk, mi vagyunk az egyik legbiztonságosabb ország Európában. Mert jó rendőreink vannak."

A miniszterelnök azt is mondta, hogy a rendőri hivatás ismét vonzó pálya. "Mi magyarok, meg is becsüljük önöket, újítjuk fel rendőrség járműparkját. Idén 15 milliárd forintot költöttünk erre, a következő években az egészet le akarjuk cserélni". A hétfői átadón egyébként 387 autót kapott a rendőrség.

"Európa legsikeresebb, legnagyobb tekintélyt élvező rendőrségének lettek tagjai", zárta a beszédet Orbán.

Az eseményen Pintér Sándor, és Rogán Antal miniszterek is részt vettek. Az ünnepség az M5-ösön történt baleset rendőr áldozataira való egy perces emlékezéssel kezdődött.