Itt a Közös Ország új választójogi tervezete

2017.10.16. 19:09

Elkészült a Közös Ország Mozgalom által kezdeményezett törvénymódosítás, ami

arányosabbá tenné a politikai pártok közül egyedül a Fidesz által támogatott választási törvényt.

És kiküszöbölné az olyan anomáliákat, mint például a külföldön dolgozó magyarok levélben történő szavazásának tilalma.

A törvényjavaslaton nyolc párt képviselői dolgoztak, a parlament elé pedig az LMP, az MSZP, illetve az Együtt, a PM és a Liberálisok képviselői terjesztik. A teljes törvényt itt lehet olvasni, a szöveget elemző 444.hu szerint ez a módosítás lényege:

  • megtartaná az egyéni körzeteket és a pártlistát is, de egy párt legfeljebb olyan arányban lehetne jelen a parlamentben, amilyen arányban országosan a szavazatokat kapta (így például a Fidesz 44 százalékkal nem kaphatna kétharmadot, mint ahogy az 2014-ben történt)
  • 110-110 mandátumot osztana ki az egyéni választókerületi jelöltek és listák alapján, a határon túli magyarok két mandátum sorsáról dönthetnek ( ez utóbbi egyébként most sincs nagyon másként)
  • 5-ről 4 százalékosra csökkentené a bejutási küszöböt
  • orvosolná a Fidesz által – amerikai mintára - újrahúzott választókerületi határok alattomosan torzító hatását; felállítana egy kormánytól független bizottságot, ami kizárólag demográfiai adatok alapján rajzolná újra a körzeteket
  • a javaslat szerint a pártlistán nem szerepelhetne egymás után három azonos nemű képviselőjelölt - ami a magyar gyakorlatban leginkább azt jelentené, hogy a képviselők legalább harmadának nőnek kellene lennie
  • szigorítaná a választáson induló szervezetek kampánytámogatás-visszafizetési kötelezettségét, ami elvenné a 2014-ben dömpingszerűen felbukkanó, és négy év tetszhalál után 2018-ban újra feltűnő kamupártok kedvét az indulástól.

A rendszer kidolgozói szerint leginkább a német és az új-zélandi rendszerekből merít.

A javaslat némi csúszással készült el, az eredeti tervek szerint ugyanis már szeptember 20-án meg kellett volna születnie. Ahogy arra a 444 felhívja a figyelmet, ez a csúszás azért fontos, mert a Közös Ország Mozgalom közölte, ha október 23-ig nem szavazza meg a törvényjavaslatot a parlament, polgári engedetlenségi akciókat kezdenek. Így viszont a parlamentnek jóval kevesebb ideje marad, de a mozgalom képviselői azt mondták, hogy

a polgári engedetlenség attól függ, látnak-e bármi nyitottságot a kormánypárt részéről

arra, hogy tárgyaljanak erről. Ha nem látnak, vagy már bizottsági szinten elbukik a javaslat, akkor el fogják kezdeni az akciókat. A Közös Ország Mozgalom egyébként október 23-ra minden, a választási kezdeményezésében részt vevő pártot közös tüntetésre invitált, de a politikai viták miatt végül ebből csak egy civil megmozdulás lesz.