Árpád
-2 °C
3 °C

Orbánnak Fülig Jimmy jutott eszébe Vona Gáborról

DBZOL20171127035
2017.11.27. 16:17
Ismét bármit kérdezhettek a képviselők Orbán Viktortól a parlamentben az azonnali kérdések órájában. Az MSZP képviselője megkérdezte a miniszterelnököt a nők elleni bántalmazásról, a Jobbik elnöke a miniszterelnök-jelölti vitáról, az LMP társelnöke pedig a manipulációkról kérdezett. Orbán azt is mondta, hogy lát komcsi bírókat, egy jobbikost pedig orvoshoz küldött.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP): Orbán az áldozatok vagy a bűnözők pártján áll?

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó azt vágta Orbán Viktor fejének, hogy "szerintük szemet lehet hunyni az erőszak felett", hiszen a Fidesz többség nem hajlandó ratifikálni az Isztambuli Egyezményt (ez Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról). Németh Szilárd Fidesz-alelnök meg is mondta pár napja, hogy ezt nem fogják támogatni, amíg hatalmon vannak. "Ön az áldozatok vagy a bűnözők pártján áll?" - kérdezte Bangóné Orbán Viktortól.

A magyar kormány határozottan elutasítja a nők elleni bántalmazások minden formáját - válaszolta Orbán Viktor. A parlament ezért szigorította a büntető törvénykönyvet, és önálló tényállássá tette a családon belüli erőszakot. Szerinte a szocialistáktól nem fair a "támadás", hiszen a kormányzásuk alatt ők nem szigorítottak.

Vona Gábor (Jobbik): Orbán hajlandó-e vitázni?

Vona Gábor, a Jobbik elnöke megjegyezte, hogy talán az utolsó alkalom, hogy megkérdezheti ebben a ciklusban, ezért nem kérdezi "bankszámlákról, strómanokról". Ehelyett arról érdeklődött, hogy a legerősebb ellenzéki vezetővel hajlandó lesz-e kiállni vitára. Vona szerint most ő a legerősebb, és "kizárólag Magyarország jelenéről és jövőjéről" szeretne vitázni Orbánnal. Vona emlékeztette Orbánt, hogy 2002-ben még egy polgári körben voltak, és akkor még Orbán nem menekült a kihívások elöl.

Orbán Viktor annyit válaszolt:

26 alkalommal vitáztunk itt, látom, pótvizsgára jelentkezik, megfontoljuk.

Vona azt mondta, sajnálja, hogy Orbán menekül, szerinte ez nem méltó a kormányfőhöz. "Ön nem tud megsérteni, ön egyetlen érzést tud kiváltani belőlem, a szánalmom érzése". "Szánom önt, hogy csak aljas eszközösekkel tud küzdeni", és hogy "egy lánglelkű ifjúból kiégett despota lett".

Orbán Viktor a viszontválaszában azt mondta, Fülig Jimmy (Rejtő Jenő regényhőse) jut eszébe Vona felszólalásáról, miszerint "uralkodni könnyű, csak trónhoz jusson az ember". Orbán sok sikert kívánt az ellenzéki oldalon a trónra kerüléshez.

Szél Bernadett (LMP): Emeljék az egyszülős családok támogatását!

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője, miniszterelnök-jelöltje egy családpolitikai javaslattal állt elő. Azt kérte Orbántól, hogy az egyszülős családok családi pótlékát emeljék 13 700 forintról 20 ezer forintra.

A szegénységi kockázat ezekben a családokban akkora, mint a nagycsaládokban.

Orbán Viktor miniszterelnök ettől tulajdonképpen elzárkózott, azt mondta: a kormány minden családtámogatási formát hajlandó emelni, amely munkához kötött. Márpedig a családi pótlék nem ilyen támogatás.

Szél Bernadett ezután viszont kérte a tartásdíjak rendezését is.  A miniszterelnök erre is csak általános választ adott, de nem elutasítót: a kormány minden olyan javaslatot támogat, amely a tartásdíj egyszerűsítéséről, korrektté alakításáról szól.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik): Mit üzen 140 ezer devizahitelesnek?

A jobbikos Z. Kárpát Dániel a devizahitelesek helyzetével szembesítette a miniszterelnököt, és a kilakoltatások elhalasztását kérte. Szerinte 140 ezer devizahitelesen nem segített az árfolyamgát, a végtörlesztés, a Nemzeti Eszközkezelő. "Mit üzen ennek a 140 ezer családnak?" - kérdezte Z. Kárpát.

Orbán felsorolta, hogy kormányzása alatt milyen intézkedéseket hoztak: végtörlesztés, bankok elszámoltatása, árfolyamgát, forintosítás, kilakoltatás tilalmának meghosszabbítása. Szerinte senkit nem fenyeget semmilyen kilakoltatás, "Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa".

Z. Kárpát úgy reagált, folynak az árverések jelenleg is, amikor a parlamentben beszélgetnek. Vagyis Orbán nem mondhatja, hogy "ez a probléma el lett rendezve, a bankok el lettek számoltatva". Szerinte Orbán nem üzent semmit, csak hogy "lépcsőzetesen lesznek kilakoltatva az otthonukból". Orbán erre a viszontválaszában felsorolta, hogy milyen devizahiteleseket segítő intézkedéseket, így például az árfolyamgátat nem szavazott meg a Jobbik.

Hadházy Ákos (LMP): Életeket kockáztat az elhalasztott közbeszerzés?

Az LMP-s Hadházy Ákos azt mondta, hogy arról a "manipulációról" is kérdezhetné Orbánt, amelyet a nemzeti konzultációval végez a kormány, de ehelyett "a kórházfejlesztési manipulációról" kérdezett, amely életeket kockáztat. Hadházy már múltkor is arról lélegeztetőgépes közbeszerzésről kérdezte Orbánt, amelyben a General Electric hiába tett olcsóbb ajánlatot, érvénytelenítettek a közbeszerzést. A Közbeszerzési Döntőbizottság később kimondta, hogy indokolatlan volt a közbeszerzési pályázat beszántása, és büntetést is kiszabott.

Orbán először köszönetet mondott annak a "közel 2 millió embernek", aki kitöltötte a konzultációs kérdőívet, és akiket Hadházy szerinte megsértett. Majd azt mondta, "fogalma sincs", hogy áll a közbeszerzés vizsgálata, ez nem az ő kompetenciája, de zajlik a vizsgálat. Ő csak általában tud a közbeszerzései rendszerről beszélni, és Hadházy "a közpénzek felől biztonságban lehet".

Hadházy megkérdezte, hogy az ellene indult vizsgálattal mi a helyzet. Orbán ugyanis múltkor korrupcióval vádolta Hadházyt. Erre Orbűn nem válaszolt. Arra viszont igen, hogy Hadházy életek kockáztatásával vádolta a kormányt. Orbán azt mondta, semmilyen közbeszerzési vita nem vezethet oda, hogy életmentő megbízásokat ne tudjanak elvégezni. 

Hazug patkányozás?

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője ügyrendi felszólalásában annak kivizsgálását kérte, hogy a Fidesz alelnöke, Németh Szilárd állítólag "hazug patkánynak" nevezte Hadházy Ákost. A közvetítésben ezt nem lehetett hallani, meg kell várni, mi kerül majd az ülés jegyzőkönyvébe.

Bárándy Gergely (MSZP): Komcsi a teljes bírói kar?

Az MSZP-s Bárándy Gergely a fideszes Budai Gyula múlt heti beszólásáról kérdezte ORbánt. Budai múlt héten "komcsinak" nevezte a telejs bírói kart, Bárándy pedig arról érdeklődött, hogy ez Orbán álláspontja is. Hiszen a kormány és a Fidesz részéről senki nem határolódott el. 

Orbán azt mondta, az elhatárolódás nem a "mi műfajunk. Orbán szerint, ha Bárándy azt kérdezi "Ön szerint is komcsi a teljes bírói kar? ", akkor erre Orbán ezt tudja válaszolni:

szerintem a teljes bírói kar nem komcsi.

Bárándy szerint ez azt jelenti, hogy a miniszterelnök nem a teljes kart, hanem egy részét komcsizta le, ami hasonlóan súlyos. Orbán erre azt mondta, hogy a kormány tiszteletben tartja a bírók függetlenségét, majd felolvasott egy 2012-es közleményt a bírói egyesülettől, amelyben az egyesület felháborodik, hogy Bárándy politikai komisszárnak nevezett egyes bírókat. "Ennyit az ön kérdéséenk hitelességéről".

Szilágyi György (Jobbik): Mennyi pénz felett rendelkezik a Fidesz Zrt. vezéreként?

A jobbikos Szilágyi György provokatív címet adott felszólalásának:

Miniszterelnök Úr, a Fidesz Zrt. vezérigazgatójaként mennyi pénz felett rendelkezik?

Majd felszólalásában is következetesen Fidesz Zrt-nek nevezte a pártot, amely arra szakosodott, hogy minél több közbeszerzést, pályázatot, állami pénzt nyerjen. Szilágyi szerint ma Orbán Magyarország leggazdagabb embere a "strómanjain keresztül", és "mint egy keresztapa" emberi sorsokról is ő dönt. 

Orbán először ülve nnyit reagált: mi volt a kérdés. Majd felállt, és úgy folytatta: a kampány közeledtével "láthatóan egyre abszurdabb kérdések és egyre abszurdabb támadások jönnek". De ez nem zavarja a munkában. Azért annyit odaszúrt a jobbikos képviselőnek, hogy egy olyan párt beszél korrupcióról, amely egy "oligarcha tenyeréből eszik" - mondta Simicska Lajosra célozva.

Orbán később még azt is hozzátette, hogy ha bűncselekményről tudomása van, tegyen feljelentést, Vagy ha nincs tudomása és ilyeneket mond, akkor "forduljon orvoshoz".

(Borítókép: Orbán Viktor a Parlamentben. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?