Orbánnak Fülig Jimmy jutott eszébe Vona Gáborról

DBZOL20171127035
2017.11.27. 16:17
Ismét bármit kérdezhettek a képviselők Orbán Viktortól a parlamentben az azonnali kérdések órájában. Az MSZP képviselője megkérdezte a miniszterelnököt a nők elleni bántalmazásról, a Jobbik elnöke a miniszterelnök-jelölti vitáról, az LMP társelnöke pedig a manipulációkról kérdezett. Orbán azt is mondta, hogy lát komcsi bírókat, egy jobbikost pedig orvoshoz küldött.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP): Orbán az áldozatok vagy a bűnözők pártján áll?

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó azt vágta Orbán Viktor fejének, hogy "szerintük szemet lehet hunyni az erőszak felett", hiszen a Fidesz többség nem hajlandó ratifikálni az Isztambuli Egyezményt (ez Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról). Németh Szilárd Fidesz-alelnök meg is mondta pár napja, hogy ezt nem fogják támogatni, amíg hatalmon vannak. "Ön az áldozatok vagy a bűnözők pártján áll?" - kérdezte Bangóné Orbán Viktortól.

A magyar kormány határozottan elutasítja a nők elleni bántalmazások minden formáját - válaszolta Orbán Viktor. A parlament ezért szigorította a büntető törvénykönyvet, és önálló tényállássá tette a családon belüli erőszakot. Szerinte a szocialistáktól nem fair a "támadás", hiszen a kormányzásuk alatt ők nem szigorítottak.

Vona Gábor (Jobbik): Orbán hajlandó-e vitázni?

Vona Gábor, a Jobbik elnöke megjegyezte, hogy talán az utolsó alkalom, hogy megkérdezheti ebben a ciklusban, ezért nem kérdezi "bankszámlákról, strómanokról". Ehelyett arról érdeklődött, hogy a legerősebb ellenzéki vezetővel hajlandó lesz-e kiállni vitára. Vona szerint most ő a legerősebb, és "kizárólag Magyarország jelenéről és jövőjéről" szeretne vitázni Orbánnal. Vona emlékeztette Orbánt, hogy 2002-ben még egy polgári körben voltak, és akkor még Orbán nem menekült a kihívások elöl.

Orbán Viktor annyit válaszolt:

26 alkalommal vitáztunk itt, látom, pótvizsgára jelentkezik, megfontoljuk.

Vona azt mondta, sajnálja, hogy Orbán menekül, szerinte ez nem méltó a kormányfőhöz. "Ön nem tud megsérteni, ön egyetlen érzést tud kiváltani belőlem, a szánalmom érzése". "Szánom önt, hogy csak aljas eszközösekkel tud küzdeni", és hogy "egy lánglelkű ifjúból kiégett despota lett".

Orbán Viktor a viszontválaszában azt mondta, Fülig Jimmy (Rejtő Jenő regényhőse) jut eszébe Vona felszólalásáról, miszerint "uralkodni könnyű, csak trónhoz jusson az ember". Orbán sok sikert kívánt az ellenzéki oldalon a trónra kerüléshez.

Szél Bernadett (LMP): Emeljék az egyszülős családok támogatását!

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője, miniszterelnök-jelöltje egy családpolitikai javaslattal állt elő. Azt kérte Orbántól, hogy az egyszülős családok családi pótlékát emeljék 13 700 forintról 20 ezer forintra.

A szegénységi kockázat ezekben a családokban akkora, mint a nagycsaládokban.

Orbán Viktor miniszterelnök ettől tulajdonképpen elzárkózott, azt mondta: a kormány minden családtámogatási formát hajlandó emelni, amely munkához kötött. Márpedig a családi pótlék nem ilyen támogatás.

Szél Bernadett ezután viszont kérte a tartásdíjak rendezését is.  A miniszterelnök erre is csak általános választ adott, de nem elutasítót: a kormány minden olyan javaslatot támogat, amely a tartásdíj egyszerűsítéséről, korrektté alakításáról szól.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik): Mit üzen 140 ezer devizahitelesnek?

A jobbikos Z. Kárpát Dániel a devizahitelesek helyzetével szembesítette a miniszterelnököt, és a kilakoltatások elhalasztását kérte. Szerinte 140 ezer devizahitelesen nem segített az árfolyamgát, a végtörlesztés, a Nemzeti Eszközkezelő. "Mit üzen ennek a 140 ezer családnak?" - kérdezte Z. Kárpát.

Orbán felsorolta, hogy kormányzása alatt milyen intézkedéseket hoztak: végtörlesztés, bankok elszámoltatása, árfolyamgát, forintosítás, kilakoltatás tilalmának meghosszabbítása. Szerinte senkit nem fenyeget semmilyen kilakoltatás, "Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa".

Z. Kárpát úgy reagált, folynak az árverések jelenleg is, amikor a parlamentben beszélgetnek. Vagyis Orbán nem mondhatja, hogy "ez a probléma el lett rendezve, a bankok el lettek számoltatva". Szerinte Orbán nem üzent semmit, csak hogy "lépcsőzetesen lesznek kilakoltatva az otthonukból". Orbán erre a viszontválaszában felsorolta, hogy milyen devizahiteleseket segítő intézkedéseket, így például az árfolyamgátat nem szavazott meg a Jobbik.

Hadházy Ákos (LMP): Életeket kockáztat az elhalasztott közbeszerzés?

Az LMP-s Hadházy Ákos azt mondta, hogy arról a "manipulációról" is kérdezhetné Orbánt, amelyet a nemzeti konzultációval végez a kormány, de ehelyett "a kórházfejlesztési manipulációról" kérdezett, amely életeket kockáztat. Hadházy már múltkor is arról lélegeztetőgépes közbeszerzésről kérdezte Orbánt, amelyben a General Electric hiába tett olcsóbb ajánlatot, érvénytelenítettek a közbeszerzést. A Közbeszerzési Döntőbizottság később kimondta, hogy indokolatlan volt a közbeszerzési pályázat beszántása, és büntetést is kiszabott.

Orbán először köszönetet mondott annak a "közel 2 millió embernek", aki kitöltötte a konzultációs kérdőívet, és akiket Hadházy szerinte megsértett. Majd azt mondta, "fogalma sincs", hogy áll a közbeszerzés vizsgálata, ez nem az ő kompetenciája, de zajlik a vizsgálat. Ő csak általában tud a közbeszerzései rendszerről beszélni, és Hadházy "a közpénzek felől biztonságban lehet".

Hadházy megkérdezte, hogy az ellene indult vizsgálattal mi a helyzet. Orbán ugyanis múltkor korrupcióval vádolta Hadházyt. Erre Orbűn nem válaszolt. Arra viszont igen, hogy Hadházy életek kockáztatásával vádolta a kormányt. Orbán azt mondta, semmilyen közbeszerzési vita nem vezethet oda, hogy életmentő megbízásokat ne tudjanak elvégezni. 

Hazug patkányozás?

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője ügyrendi felszólalásában annak kivizsgálását kérte, hogy a Fidesz alelnöke, Németh Szilárd állítólag "hazug patkánynak" nevezte Hadházy Ákost. A közvetítésben ezt nem lehetett hallani, meg kell várni, mi kerül majd az ülés jegyzőkönyvébe.

Bárándy Gergely (MSZP): Komcsi a teljes bírói kar?

Az MSZP-s Bárándy Gergely a fideszes Budai Gyula múlt heti beszólásáról kérdezte ORbánt. Budai múlt héten "komcsinak" nevezte a telejs bírói kart, Bárándy pedig arról érdeklődött, hogy ez Orbán álláspontja is. Hiszen a kormány és a Fidesz részéről senki nem határolódott el. 

Orbán azt mondta, az elhatárolódás nem a "mi műfajunk. Orbán szerint, ha Bárándy azt kérdezi "Ön szerint is komcsi a teljes bírói kar? ", akkor erre Orbán ezt tudja válaszolni:

szerintem a teljes bírói kar nem komcsi.

Bárándy szerint ez azt jelenti, hogy a miniszterelnök nem a teljes kart, hanem egy részét komcsizta le, ami hasonlóan súlyos. Orbán erre azt mondta, hogy a kormány tiszteletben tartja a bírók függetlenségét, majd felolvasott egy 2012-es közleményt a bírói egyesülettől, amelyben az egyesület felháborodik, hogy Bárándy politikai komisszárnak nevezett egyes bírókat. "Ennyit az ön kérdéséenk hitelességéről".

Szilágyi György (Jobbik): Mennyi pénz felett rendelkezik a Fidesz Zrt. vezéreként?

A jobbikos Szilágyi György provokatív címet adott felszólalásának:

Miniszterelnök Úr, a Fidesz Zrt. vezérigazgatójaként mennyi pénz felett rendelkezik?

Majd felszólalásában is következetesen Fidesz Zrt-nek nevezte a pártot, amely arra szakosodott, hogy minél több közbeszerzést, pályázatot, állami pénzt nyerjen. Szilágyi szerint ma Orbán Magyarország leggazdagabb embere a "strómanjain keresztül", és "mint egy keresztapa" emberi sorsokról is ő dönt. 

Orbán először ülve nnyit reagált: mi volt a kérdés. Majd felállt, és úgy folytatta: a kampány közeledtével "láthatóan egyre abszurdabb kérdések és egyre abszurdabb támadások jönnek". De ez nem zavarja a munkában. Azért annyit odaszúrt a jobbikos képviselőnek, hogy egy olyan párt beszél korrupcióról, amely egy "oligarcha tenyeréből eszik" - mondta Simicska Lajosra célozva.

Orbán később még azt is hozzátette, hogy ha bűncselekményről tudomása van, tegyen feljelentést, Vagy ha nincs tudomása és ilyeneket mond, akkor "forduljon orvoshoz".

(Borítókép: Orbán Viktor a Parlamentben. MTI Fotó: Balogh Zoltán