Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

143 millió lefoglalt készpénz egy TEK-akcióban

2017.11.30. 06:22

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai az olasz pénzügyőrséggel együtt november 28-án összehangolt akciót tartottak több budapesti és vidéki helyszínen a Terrorelhárítási Központ (TEK) közreműködésével, írja a rendőrség.

Az olasz pénzügyőrség nyomozást folytat egy bűnszervezet ellen, amelynek tagjai kábítószer- és fegyverkereskedelemből, valamint az illegális migrációhoz kapcsolódó bűncselekményekből származó nagy összegű készpénz tisztára mosásával és elosztásával foglalkoztak, anyagi ellenszolgáltatás fejében.

A nyomozás adatai szerint a pénzmosást a bűnözői csoport Olaszországban tevékenykedő tagjai végezték, majd más személyek az estenként több százezer euró összegű készpénz szállítását és elosztását felügyelték, illetve szervezték. A tényleges pénzszállítást szintén a bűnszervezethez kapcsolódó készpénzfutárok bonyolították.

A milánói bíróság 13 ember elfogását és előzetes letartóztatását rendelte el, akik közül 3 szír állampolgár a  hazánkban tartózkodik. Az akció végrehajtására Olaszországban és Magyarországon azonos időben, összehangoltan került sor, egy olasz nyomozó magyarországi részvételével.

A rendőrök és a TEK  november 28-án hajnalban elfogták a 3 szír állampolgárt. A rendőrök öt helyszínen tartottak házkutatást, amelyek alkalmával összesen 207.000 amerikai dollárt, 234.000 eurót, 17 millió forint készpénzt, körülbelül 3 kilogramm súlyú arany ékszert, valamint számítógépeket, telefonokat, és egyéb tárgyi bizonyítékokat foglaltak le. A nyomozók az akcióval egyidejűleg 2 magyar pénzintézetnél vezetett 5 bankszámla egyenlegének lefoglalására is intézkedtek 170.000 euró és 61.000 amerikai dollár összegben.

A KR NNI munkatársai a szír személyeket előállításukat követően kiadatási őrizetbe vették, az olasz hatóságnak történő kiadásukról a későbbiekben dönt a bíróság.