Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megszavazták a parlamentben, hogy nem is vitázunk a kvótákról

2017.12.12. 12:48

Gyulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője még november végén jelentette be, hogy a Fidesz-frakció országgyűlési határozati javaslatot terjeszt elő, "elutasítva benne azt az európai parlamenti (EP-) határozatot, amely felső korlát nélküli, kötelező betelepítést akar rákényszeríteni az Európai Unió minden tagállamára", ahogy ő fogalmazott. Németh Szilárd aztán a parlamentben már oda butította az egészet, hogy most akkor lehet szavazni a Soros-terv mellett, vagy ellen. Ahogy azt megírtuk, Brüsszelben nem a kötelező kvótákat szavazták meg, a valóságban csak arról döntöttek, hogy kezdődjenek el a rendszeres tárgyalások kvóta-ügyben, többek között Magyarországgal is. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben

A parlamentben ma tárgyalták meg a Gulyás által novemberben bejelentett országgyűlési határozatot, melynek a pontos címe: „Az Európai Parlament Soros-terv végrehajtásáról szóló határozatával szemben". A határozatot elfogadta az Országgyűlés: 142 kormánypárti és jobbikos szavazott igennel, 3 független képviselő szavazott nemmel, és 54 képviselő nem szavazott.

A javaslat szövege szerint a parlament ezzel kimondja, hogy 

  • felháborítónak tartja, ezért elutasítja a bevándorlók befogadására és szétosztására irányuló rendeleti javaslatot, azt, hogy állandó betelepítést és kötelező szétosztást indítsanak el az európai nemzetek kárára.
  • A parlament azt is elutasította, hogy jogköröket adjanak át a bevándorlást támogató Soros-szervezeteknek annak érdekében, hogy részt vegyenek a bevándorlók behozatalában és szétosztásában.

A vitában Répássy Róbert (Fidesz) az MTI beszámolója szerint arról beszélt, hogy az EP novemberi döntése egy politikai nyilatkozat, egy deklaráció, egy terv végrehajtásáról szól. A Jobbik módosító indítványairól azt mondta, a letelepedési kötvényekkel nem foglalkozik az EP-határozata, így ez a módosító indítvány nem függ össze az országgyűlési határozattal. Így az most kimaradt. A KDNP-s Hollik István is azt mondta, az EP javaslat egyértelműen abba az irányba mutat, hogy megkönnyítse és felgyorsítsa a bevándorlást. 

Staudt Gábor, a Jobbik vezérszónoka arról beszélt, hogy támogatják a javaslatot, mivel az 95%-ban igaz állításokat tartalmaz. Arról is beszélt, hogy bár a Fidesz azt próbálja elhitetni, hogy az egész ellenzék bevándorláspárti, de ez a Jobbik esetében nem igaz. És kiemelte, hogy bevándorlókat Magyarországra behozni eddig csak a letelepedési kötvényekkel sikerült.

Szabó Szabolcs független képviselő szerint a határozati javaslat jogi értelemben nonszensz, mert nem érvényes a benne lévő hivatkozás, az EP döntése ugyanis nem erről szól. Valójában arról van szó, hogy a Fidesz kampányol, és megpróbálja a menekülthelyzetet "kimaxolni", holott a Fidesz-KDNP-kormány engedett be 20 ezer embert pénzért az országba - tette hozzá. Szerinte a kormány hergeli az embereket, hogy ne az ország valós problémáiról, az oktatásról és az egészségügyről legyen szó.

Molnár Zsolt, az MSZP vezérszónoka arról beszélt, hogy Soros-terv nincsen és ezt mindenki tudja, itt valójában arról van szó, hogy a Fidesz el akarja terelni figyelmet az egészségügy gyalázatos állapotáról és a szétvert oktatásról. "Felmentő seregként" használják a Soros-terv kifejezést, egy nem létező brüsszeli tervre és egy üzletember nyilatkozataira hivatkozva, és most szabálytalan eljárásban akarnak elfogadni egy olyan határozati javaslatot, amelyet kampányukban felhasználhatnak, holott csak a kormány engedélyezett betelepítést Magyarországra a letelepedési kötvények rendszerével, mondta Molnár.

Hozzátette, az MSZP eddig sem támogatta és most sem támogatja a kötelező betelepítést, de nem vesznek részt sem szavazásban, sem ebben a "bolhacirkuszban".

Fodor Gáborék közleményükben úgy fogalmaztak, "a mai napon fideszes képviselők javaslatára az országgyűlés kormánypárti többsége egy olyan határozatot fogadott el, amely újabb gyűlöletkeltő propaganda indítására kéri fel az Orbán-kormányt Soros Györggyel és az Európai Unióval szemben".

Németh Szilárd az előterjesztésben többek között azt mondta:

Soros György