Megszavazták a parlamentben, hogy nem is vitázunk a kvótákról

2017.12.12. 12:48

Gyulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője még november végén jelentette be, hogy a Fidesz-frakció országgyűlési határozati javaslatot terjeszt elő, "elutasítva benne azt az európai parlamenti (EP-) határozatot, amely felső korlát nélküli, kötelező betelepítést akar rákényszeríteni az Európai Unió minden tagállamára", ahogy ő fogalmazott. Németh Szilárd aztán a parlamentben már oda butította az egészet, hogy most akkor lehet szavazni a Soros-terv mellett, vagy ellen. Ahogy azt megírtuk, Brüsszelben nem a kötelező kvótákat szavazták meg, a valóságban csak arról döntöttek, hogy kezdődjenek el a rendszeres tárgyalások kvóta-ügyben, többek között Magyarországgal is. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben

A parlamentben ma tárgyalták meg a Gulyás által novemberben bejelentett országgyűlési határozatot, melynek a pontos címe: „Az Európai Parlament Soros-terv végrehajtásáról szóló határozatával szemben". A határozatot elfogadta az Országgyűlés: 142 kormánypárti és jobbikos szavazott igennel, 3 független képviselő szavazott nemmel, és 54 képviselő nem szavazott.

A javaslat szövege szerint a parlament ezzel kimondja, hogy 

  • felháborítónak tartja, ezért elutasítja a bevándorlók befogadására és szétosztására irányuló rendeleti javaslatot, azt, hogy állandó betelepítést és kötelező szétosztást indítsanak el az európai nemzetek kárára.
  • A parlament azt is elutasította, hogy jogköröket adjanak át a bevándorlást támogató Soros-szervezeteknek annak érdekében, hogy részt vegyenek a bevándorlók behozatalában és szétosztásában.

A vitában Répássy Róbert (Fidesz) az MTI beszámolója szerint arról beszélt, hogy az EP novemberi döntése egy politikai nyilatkozat, egy deklaráció, egy terv végrehajtásáról szól. A Jobbik módosító indítványairól azt mondta, a letelepedési kötvényekkel nem foglalkozik az EP-határozata, így ez a módosító indítvány nem függ össze az országgyűlési határozattal. Így az most kimaradt. A KDNP-s Hollik István is azt mondta, az EP javaslat egyértelműen abba az irányba mutat, hogy megkönnyítse és felgyorsítsa a bevándorlást. 

Staudt Gábor, a Jobbik vezérszónoka arról beszélt, hogy támogatják a javaslatot, mivel az 95%-ban igaz állításokat tartalmaz. Arról is beszélt, hogy bár a Fidesz azt próbálja elhitetni, hogy az egész ellenzék bevándorláspárti, de ez a Jobbik esetében nem igaz. És kiemelte, hogy bevándorlókat Magyarországra behozni eddig csak a letelepedési kötvényekkel sikerült.

Szabó Szabolcs független képviselő szerint a határozati javaslat jogi értelemben nonszensz, mert nem érvényes a benne lévő hivatkozás, az EP döntése ugyanis nem erről szól. Valójában arról van szó, hogy a Fidesz kampányol, és megpróbálja a menekülthelyzetet "kimaxolni", holott a Fidesz-KDNP-kormány engedett be 20 ezer embert pénzért az országba - tette hozzá. Szerinte a kormány hergeli az embereket, hogy ne az ország valós problémáiról, az oktatásról és az egészségügyről legyen szó.

Molnár Zsolt, az MSZP vezérszónoka arról beszélt, hogy Soros-terv nincsen és ezt mindenki tudja, itt valójában arról van szó, hogy a Fidesz el akarja terelni figyelmet az egészségügy gyalázatos állapotáról és a szétvert oktatásról. "Felmentő seregként" használják a Soros-terv kifejezést, egy nem létező brüsszeli tervre és egy üzletember nyilatkozataira hivatkozva, és most szabálytalan eljárásban akarnak elfogadni egy olyan határozati javaslatot, amelyet kampányukban felhasználhatnak, holott csak a kormány engedélyezett betelepítést Magyarországra a letelepedési kötvények rendszerével, mondta Molnár.

Hozzátette, az MSZP eddig sem támogatta és most sem támogatja a kötelező betelepítést, de nem vesznek részt sem szavazásban, sem ebben a "bolhacirkuszban".

Fodor Gáborék közleményükben úgy fogalmaztak, "a mai napon fideszes képviselők javaslatára az országgyűlés kormánypárti többsége egy olyan határozatot fogadott el, amely újabb gyűlöletkeltő propaganda indítására kéri fel az Orbán-kormányt Soros Györggyel és az Európai Unióval szemben".

Németh Szilárd az előterjesztésben többek között azt mondta:

Soros György