Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nagyon olcsón kapott plakáthelyeket a kampányra a Jobbik Simicskától

DSC 6843
2017.12.15. 16:20

A Pesti Srácok nevű kormány- illetve Fidesz-közeli lap nyilvánosságra hozott két dokumentumot, ami állításuk szerint a Jobbik és Simicska Lajos plakátcégei, a Publimont és a Euro-Publicity közötti adásvételi szerződés. A két deal (1., 2., pdf nyílik) a dátum szerint szeptember 19-én köttetett, és eszerint

a két Simicska-cég elad a Jobbiknak 1041 köztéri óriásplakátot összesen 129 millió 413 ezer forintért.

Ez 124 ezer forint per plakát.

A történetben a Publimont a főszereplő, 978 plakátot ad el 124,2 millióért, míg a másik cég számai 41 plakát és 5,2 millió forint. A plakátokat a Jobbik csak politikai hirdetésekre használhatja 2020 végéig, nem adhatja őket tovább bérbe, és nem adhatja őket el. Ha hatósági eljárás indul a Jobbik ellen, akkor értesíteniük kell az eladót.

A szerződések azonban tartogatnak érdekes részleteket is.

A két papír szerint például a Jobbiknak a vételárból összesen 27,5 millió forintot kell átutalnia, a maradék bő 100 milliót csak a választások után, 2018. május 31-ig. De ezzel még nincs vége: az egyik passzus szerint ha a Jobbik 8 napon túli késedelembe esik a fizetéssel, akkor az eladó felbonthatja a szerződést, és a plakátok tulajdonjoga visszaszáll rá, visszaállítják az eredeti állapotot, és elszámolnak egymással.

Vagyis ezt lefordítva, akár az a helyzet is előállhat ezzel a szerződéssel, hogy a Jobbik 27 millióért hozzájut a választásokig több mint 1000 óriásplakáthoz, majd nem fizet, így választások után a Publimont visszakap mindent.

Számoljunk egy kicsit: ez az jelenti, hogy egy plakátot kerekítve 27 ezer forintért kap szeptember végétől április elejéig, azaz a választásokig a Jobbik. Ez 6 hónappal számolva havonta bruttó 4-5 ezer forint per plakát per hónap. Ez, akárhogy is nézzük, gyakorlatilag ingyen van.

Hazugság, és egyébként is eladtuk

A jobbik azonban azt állítja, a számok

köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

Schön Péter gazdasági igazgató közleménye szerint ez az ár csak az eszközök, a „vas” megvételéről szól, ehhez még két másik szerződés is társult,

  1. az egyik azon földterületek bérletéről, amelyeken az eszközök állnak,
  2. a másik pedig a plakátok kiragasztásáról és a reklámberendezések karbantartásáról.

Azt a Jobbik nem árulta el a közleményben, hogy ez milyen összeg volt. FRISSÍTÉS: a cikk megjelenése után válaszoltak. Azt írják, nem a szerződésben szereplő vételárat vitatják, hanem azt a kormánypárti sajtó által közölt fiktív számítást, amely egy adás-vételi konstrukcióba megpróbál belemagyarázni egy fiktív, 3300 Ft-os plakátbérleti díjat. Az adás-vételi szerződés az eszközökről, a vasról szól, ezek az eszközök nagyrészt magántulajdonban álló ingatlanokon állnak, amelynek használatáért bérleti díjat fizet a Jobbik, amely egy másik szerződés részét képezi. Ezen kívül az eszközök karbantartásáért, javításáért, plakátok kihelyezéséért és plakátok gyártásáért szintén külön-külön fizet a párt amelyek külön szerződéseket képeznek. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a szerződés valamilyen okból megszűnik attól még a párt az addig felmerült ingatlanbérleti díjakat, karbantartási díjakat, ragasztási költséget és plakátgyártási költségeket megfizeti. Ezeknek pedig egy eszközre jutó havi átlaga is sokszorosa a sajtóban megjelent összegeknek.

A Jobbik ezután megmagyarázza, szerintük miért kellett ehhez az eszközhöz folyamodniuk: azt írják, az alkotmányellenesen 2/3 helyett egyszerű többséggel áterőltetett plakáttörvény kötelezővé tette, hogy a piaci ár sokszorosáért béreljenek plakáthelyeket a pártok.

A Jobbik – más jogi lehetősége nem lévén pártlogós plakákampánya folytatására – 1100 reklámberendezést vásárolt és azokon folytatta tovább 2017-es óriásplakátkampányát.

A párt emlékeztet arra is, hogy "a reklámberendezések Jobbik általi használata és birtoklása folyamatos adminisztratív és jogi akadályokba ütközött. Ennek során a reklámberendezések fekvése szerinti kormányhivatalok a reklámberendezések Jobbik általi használatát jogellenesnek minősítették, az azokon közzétett politikai hirdetéseket a hatóságok rendszeresen és folyamatosan letakarták, a letakarás költségeit pedig a Jobbikra hárították, majd pedig elkezdték a pártot táblánként 150.000,- Ft. közigazgatási bírsággal is sújtani."

A Jobbik azt is írja: 

A reklámberendezések tulajdonjogát fentiek és a párt az ÁSZ jogtalan és alaptalan 662 millió forintos bírságolása következtében a Jobbik a héten eladni kényszerült

(a bírságról itt írtunk), "ugyanis a jogtalan büntetések következtében anyagilag szinte teljesen ellehetetlenült, sem a maradék vételár kifizetésére, sem a kapcsolódó szerződések szerinti területbérleti, ragasztási és karbantartási költségek kifizetésére képtelenné vált, így ez a lépés elkerülhetetlen volt".

"A fideszes irányítású kormányhivatalok és a fideszes irányítású Számvevőszék a Jobbik elleni folyamatos és törvénytelen büntetéseivel így komoly veszélybe sodorták a Jobbik 2018-as választáson való elindulását", zárul a közlemény, amely szerint egyébként a szerződést a Pesti Srácok "vélhetően a kézivezérelt NAV-tól" szerezték, adótitoksértéssel.

Azt is megkérdeztük a Jobbiktól, hogy kinek adta el a plakáthelyeket, mennyiért, és hogyan, ha ezt a szerződés kifejezetten tiltotta nekik. Erre péntek este, a cikk megjelenése után azt válaszolták, hogy "a szerződés valóban kiköti, hogy 2020-ig harmadik szereplőnek nem adhatóak el az eszközök, így mivel más lehetősége nem volt, a Jobbik tájékoztatta az eladó cégeket a kialakult helyzetről, az Állami Számvevőszék jogtalan büntetése következményeképpen beálló fizetési nehézségeit, tárgyalásokat kezdeményezett a cégekkel és csökkentett áron eladta nekik a megvásárolt eszközöket." Tehát Simicska Lajos cégeinek adták el/vissza a plakáthelyeket. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?