Belső bajok a Momentumban: sorra távoznak a vezetők

2018.01.04. 16:14 Módosítva: 2018.01.04. 16:14
A kampányfőnök és a kabinetfőnök után a kommunikációs igazgató is távozott vagy távozni kényszerült a Momentumból. A párt szóvivője a megterhelő kampányidőszakra fogja a dolgot, szerinte ilyenkor természetes a fluktuáció. Jövő héten fontos küldöttgyűlés következik.

Pár napja csak olyan hírek érkeznek a Momentum felől, hogy éppen melyik vezetője távozott. A kampányfőnök tavalyi távozása után pár nappal ezelőtt a kabinetfőnök és a kommunikációs igazgató is elhagyta a pártot. Az Index információi szerint a távozások mögött nem személyes, hanem belső, szervezeti problémák állnak.

Zaránd Péter kampányfőnök - aki a népszavazási aláírásgyűjtést koordinálta - elküldését például a párttagok egy része sürgette, többen ugyanis nem kívántak vele/alatta dolgozni. Az elnökség egy ideig kiállt mellette, a hatásköreit is módosították, de végül maga távozott a belső nyomás miatt. Az új kampányfőnököt szombaton mutatja be Fekete-Győr András pártelnök Kecskeméten.

Zaránd Péter
Zaránd Péter
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Túry Márton kabinetfőnök távozásáról szerdán számolt be az Origo. Túry leváltása azért érdekes, mert ő csak három hónapja foglalta el a posztját. Elődje, Borbély Ede szintén csak rövid ideig volt kabinetfőnök, és ősszel idő előtt távozott.

Papp Gergő, a Momentum kommunikációs igazgatója  szintén távozott. Pedig ő már a Nolimpia kampányban is irányította a párt kommunikációját. Úgy tudjuk, ő is maga állt fel pár nappal ezelőtt a belső problémák miatt. Kerestük, de nem kívánt nyilatkozni.

Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője az Indexnek megerősítette a három vezető távozását, és azt mondta, mindenki maga távozott:

eltérő okokból mondtak le mindhárman, kirúgásokról nincs szó.

Részleteket nem mondott a távozásokról, de szerinte "a kampányidőszak mindenki számára megterhelő, és

egy ennyi önkéntest foglalkoztató pártban megkerülhetetlen a fluktuáció.

Megerősítette, hogy mindhárom lemondott vezető helyére új vezetőket választottak, szombaton Kecskeméten mutatják majd be őket, illetve a Momentum terveit a kampányidőszakra.

Legutóbb nyáron élt át kisebb távozási hullámot a Momentum, akkor két elnökségi tag távozott a pártvezetésből. Fekete-Győr András azt mondta akkor erről, hogy „Pottyondy Edina magánéleti okok miatt mondott le, míg Kádár Barnabásnak nézeteltérései támadtak az operatív vezetéssel a politikai döntések végrehajtásáról”. Helyettük új elnökségi tagokat választottak.

És még csak most jön a küldöttgyűlés

Bár a Momentum szóvivője a megterhelő kampányidőszakra fogja a távozásokat, érdemes megjegyezni, hogy a hivatalos választási kampány csak most fog kezdődni. Ráadásul jövő hétvégén egy fontos küldöttgyűlést is tart a Momentum, ahol egyszerű párttagoktól származó információink szerint kezdeményezni akarják, hogy kibeszéljék alaposan az elmúlt hónapok eseményeit és a követendő stratégiát.

Volt olyan párttag, aki azt sugallta, hogy jövő héten a pártvezetés, az öttagú elnökség és/vagy Fekete-Győr András elnök lecserélése is napirendre kerülhet,

de 3 hónappal egy parlamenti választás előtt ennek nyilván kicsi az esélye, mert elég drasztikus fordulat lenne a párt életében.

Úgy tudjuk, még nem is állt össze a jövő heti küldöttgyűlés napirendje, így nem is lehet kijelenteni semmit arról, miről dönthetnek a momentumosok. Politikai szempontból a legfontosabb nyilván a választási lista összeállítása (ennek szempontjait időszerű lesz eldönteni), illetve a listavezető miniszterelnök-jelölt megnevezése. Ezt korábban októberre ígérte a Momentum, ám azóta sem döntöttek erről.  • Tippek
  • Bankszámla