2024. június 19. 15:00
Horvátország
Albánia
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

MNO: Az adatvédelmi hatóság vizsgálódik az Állami Számvevőszéknél

2018.01.05. 07:10

Az adatvédelmi hatóság körbenéz az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ) az Együttnek előrevetített bírság egyik tétele kapcsán, írja a Magyar Nemzet Online. Az Együtt azt kifogásolta, honnan tudja az ÁSZ, hogy ki az Együtt párttagja. 

Az Állami Számvevőszék tavaly év végén szabott ki egy elég nagy büntetést a Jobbikra. Majd az e miatti felháborodás hullámain az összes többi ellenzéki pártra is kiszórta a büntetéseket. Így kapott például az Együtt is. Juhászék 19 milliós büntetést kaptak, a pártnál az ÁSZ-nak többek között azzal volt problémája, hogy a párt az ÁSZ szerint egy párttag 62 ezer forintos befizetését támogatásként könyvelte el.

Juhász Péter, az Együtt elnöke ezután személyesen kereste fel Horváth Bálintot, az ÁSZ szóvivőjét, hogy megkérdezze, hogy most akkor az történt-e, hogy az ÁSZ tudja, hogy kik az Együtt párttagjai, ami bűncselekmény közeli helyzet, vagy nem tudják, csak úgy kitalálták, hogy erre alapozva büntetnek. Választ természetesen nem kaptak.

"Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a történtek kapcsán már érkezett hozzájuk beadvány – egyébként nem az Együtt-től –, ezt ügyként kezelik, és kivizsgálják" - írja pénteki cikkében a Magyar Nemzet Online.

Hozzáteszik: "A NAIH munkatársainak nyilvánvalóan most meg kell nézniük, hogy az ÁSZ a jogszabályi felhatalmazás alapján milyen adatokra láthat rá, illetve hogy a törvény szerint miket ellenőrizhet. Péterfalvi Attila éppen ezért egyelőre nem is tudott konkrétumot mondani arról, hogy vajon történhetett-e bármilyen szabálytalanság az állami szervnél".

Időközben az ÁSZ kiadott egy közleményt az Együtt vizsgálatával kapcsolatban. Azt írják:

„Az Állami Számvevőszék az ellenőrzései során mindenben betartja a rá vonatkozó adatvédelmi és adatkezelési előírásokat, és visszautasít minden ezzel kapcsolatos valótlan állítást. Az ÁSZ ezúton is nyomatékosan felszólítja az Együtt – a Korszakváltók Pártja elnökét és a párt nevében nyilatkozókat, hogy tartsák be a törvényeket, tartózkodjanak a valótlanságok terjesztésétől, valamint az ÁSZ rágalmazásától. Az Állami Számvevőszék az Együtt – a Korszakváltók Pártja 2015-2016. évekre kiterjedő ellenőrzését kizárólag az ellenőrzött szervezet által átadott adatok, dokumentumok alapján végzi. Az ÁSZ értékeli a párt 2018. január 3-én benyújtott észrevételeit, és a lehető leghamarabb nyilvánosságra hozza a párt ellenőrzéséről szóló jelentését."