Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2022-re kapott műtéti időpontot súlyos betegségére a Napra énekese

2018.01.07. 18:23

Egy elég megrázó poszt terjed a Facebookon, ami újra rávilágít a magyar egészségügy óriási problémáira. A posztot Krámli Kinga énekesnő írta arról, hogy

négy év múlva kapott műtéti időpontot az életét megkeserítő, súlyos betegségére.

Krámli, ahogy írja, a Napra, MINGU, Fondor, Armenia Jazz Quintet és más formációk énekese, emellett pedig tanárként dolgozik. 9 éve pedig súlyos bélendometriózist diagnosztizáltak nála. Krámli a betegségről röviden a következőket írja:  "a méhet körülvevő méhnyálkahártya jelenléte a méhen kívül. Hasonlóan a jóindulatú daganatokhoz, szövethatárokat nem tisztelve tör be más szervekbe, roncsolva azokat. A betegségről itt írtunk részletesebben.

Ahogy az énekesnő írja, egy műtéttel korábban javítottak az állapotán,de az orvosok tudták, hogy súlyosbodni fog a helyzet, és így is lett: "Rengeteg fájdalomcsillapítót szedek. A tüneteim egész hónapban jelen vannak szinte, csak pár nap enyhülésem van. Fájdalmaim mostanra leggyakrabban éjjel vagy hajnalban jelentkeznek, és a gyógyszerek hatására sem szűnnek meg, legalább két órán belül sem."

 A megoldás egy nagy, komplikált és kockázatos műtét, amelyből viszont hetente csak egyet támogat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, ezért nagyon hosszú a várólista. Kinga például 2022 január 19-re kapott időpontot. 

Négy év múlva. Pedig én addig nem bírom.

Ha a betegség miatt sürgősségi műtétre lenne szüksége, azt elvégeznék, vagy az ugyanabban a kórházban működő magánklinikán elvégeznék akár a jövő hónapban, de kétmillió forintba kerül. Az énekesnő azt írja, azért szólalt most fel az ügyben, mert 

Még ha valamilyen csoda folytán elő is teremteném a pénzt, akkor sem szűnne meg ez a probléma globálisan.

"Nagyon szeretném, ha lecsökkenne a várólista, ha nagyobb támogatást nyújtanának a műtétekhez, enyhülést adva a betegeknek. És nagyon szeretném, ha meghallanák a hangomat, mert én ezt én már tényleg nem bírom." Kinga posztját eddig több mint háromezren osztották meg. 

Az endometrózis sajnos nem túl ritka betegség, a 24.hu cikke szerint közel 200 ezer magyar nő szenved ettől, a műtétre pedig nagyon sokat kell várni, ha nem veszik korán észre a betegséget. A cikkben nyilatkozó Bokor Attila szülész-nőgyógyász szerint a korai stádiumban észrevett betegség esetén csak pár hónap a várólista, súlyosabb esetekben viszont 2-3 évet kell várni. 

A finanszírozási korlátok miatti értékválasztás folyamatosan téma minden olyan országban, ahol van valamiféle társadalombiztosítás. Ha mélyebben is érdekli, hogy a kórházi eljárások finanszírozása nagy vonalakban hogy áll össze Magyarországon, akkor itt utánaolvashat