2022-re kapott műtéti időpontot súlyos betegségére a Napra énekese

2018.01.07. 18:23

Egy elég megrázó poszt terjed a Facebookon, ami újra rávilágít a magyar egészségügy óriási problémáira. A posztot Krámli Kinga énekesnő írta arról, hogy

négy év múlva kapott műtéti időpontot az életét megkeserítő, súlyos betegségére.

Krámli, ahogy írja, a Napra, MINGU, Fondor, Armenia Jazz Quintet és más formációk énekese, emellett pedig tanárként dolgozik. 9 éve pedig súlyos bélendometriózist diagnosztizáltak nála. Krámli a betegségről röviden a következőket írja:  "a méhet körülvevő méhnyálkahártya jelenléte a méhen kívül. Hasonlóan a jóindulatú daganatokhoz, szövethatárokat nem tisztelve tör be más szervekbe, roncsolva azokat. A betegségről itt írtunk részletesebben.

Ahogy az énekesnő írja, egy műtéttel korábban javítottak az állapotán,de az orvosok tudták, hogy súlyosbodni fog a helyzet, és így is lett: "Rengeteg fájdalomcsillapítót szedek. A tüneteim egész hónapban jelen vannak szinte, csak pár nap enyhülésem van. Fájdalmaim mostanra leggyakrabban éjjel vagy hajnalban jelentkeznek, és a gyógyszerek hatására sem szűnnek meg, legalább két órán belül sem."

 A megoldás egy nagy, komplikált és kockázatos műtét, amelyből viszont hetente csak egyet támogat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, ezért nagyon hosszú a várólista. Kinga például 2022 január 19-re kapott időpontot. 

Négy év múlva. Pedig én addig nem bírom.

Ha a betegség miatt sürgősségi műtétre lenne szüksége, azt elvégeznék, vagy az ugyanabban a kórházban működő magánklinikán elvégeznék akár a jövő hónapban, de kétmillió forintba kerül. Az énekesnő azt írja, azért szólalt most fel az ügyben, mert 

Még ha valamilyen csoda folytán elő is teremteném a pénzt, akkor sem szűnne meg ez a probléma globálisan.

"Nagyon szeretném, ha lecsökkenne a várólista, ha nagyobb támogatást nyújtanának a műtétekhez, enyhülést adva a betegeknek. És nagyon szeretném, ha meghallanák a hangomat, mert én ezt én már tényleg nem bírom." Kinga posztját eddig több mint háromezren osztották meg. 

Az endometrózis sajnos nem túl ritka betegség, a 24.hu cikke szerint közel 200 ezer magyar nő szenved ettől, a műtétre pedig nagyon sokat kell várni, ha nem veszik korán észre a betegséget. A cikkben nyilatkozó Bokor Attila szülész-nőgyógyász szerint a korai stádiumban észrevett betegség esetén csak pár hónap a várólista, súlyosabb esetekben viszont 2-3 évet kell várni. 

A finanszírozási korlátok miatti értékválasztás folyamatosan téma minden olyan országban, ahol van valamiféle társadalombiztosítás. Ha mélyebben is érdekli, hogy a kórházi eljárások finanszírozása nagy vonalakban hogy áll össze Magyarországon, akkor itt utánaolvashat