Szilvia
5 °C
16 °C

Végegyháza: 12 dühös ember

Image uploaded from iOS (4)
2018.01.08. 21:29

Olyan nagy a feszültség Végegyházán a jobbikos polgármester és a fideszes többségű önkormányzati testület között, hogy két tucat rendőr gyűlt össze hétfőn a 2600 fős Békés megyei település utcáin a nyílt önkormányzati ülés idejére.

Az apokaliptikus nevű településen szokatlan erősítést minden bizonnyal a csütörtöki nyílt ülés utáni eseményekkel magyarázzák, amikor a tavalyi időközin megválasztott Vajda Norbert polgármester támogatói az önkormányzati testület több tagjához kivonultak, miután a képviselők továbbra is kitartottak a mellett, hogy a jelenleg 32 embernek lehetőséget adó közmunkaprogramot 26 fősre csökkentsék, míg Vajda 38 fősre emelné a programot. A csütörtöki eseményeket a felek eltérően magyarázzák, mindkét oldal feljelentést tett: az egyik képviselő szerint feleségét bántalmazta a tömeg, a polgármester szerint viszont a nő támadt a tiltakozókra.

A várakozásoknak megfelelően feszültség volt a hétfői nyílt ülésen is, de mindenki mederben tartotta az indulatait, akkor is, amikor kétszáz ember előtt a Művelődési Házban a képviselők ismét megszavazták a közmunkaprogram csökkentését. Az okot nem közölték, majd távoztak a polgármester pártján álló közönség sorai között.

Innentől Vajda Norbert egyszemélyes színházává vált az előadás: közölte, hogy az önkormányzatra és a lakosságra nézve sértő önkormányzati döntést nem fogadja el. 12 családot lehetetlenítenek el. Ennyi ember idejött, hogy ezt ne merjék megtenni, és még így is megtették! Nem szégyellik magukat” – mondta Vajda, nagy tapsot kapva, ami után előkerült az is, hogy a képviselők hazaárulók, akik kizárólag Végegyháza tönkretételét akarják.

„De ezt nem hagyom, nem hátrálok meg! Önök se tegyék! Össze kell fognunk és nyomást kell gyakorolnunk ezekre a képviselőkre! Önök választották meg őket, önök azok, akik le is szavazhatják” – lelkesítette a hallgatóságot Vajda. „A falu többsége nem akarja őket látni a képviselői székben és én sem akarok velük együtt dolgozni” – mondta az egyik támogatója szerint a települést tiszta kézzel, magyar szívvel, józan ésszel irányító Vajda.

A csütörtöki események tálalásakor „a karaktergyilkos habonymédia lehazudta a csillagokat az égről”, amikor csürhének nevezte a csütörtöki tüntetőket. Vajda szerint ez folytatódhat, de a tiltakozást nem szabad feladni a képviselőkkel szemben, akik a fideszes Simonka György háta mögé bújva próbálják irányítani a falut, rettegésben tartva a lakosságot.

Mivel a testület valóban nem indokolta, miért csökkentenék a közmunkaprogramot, Vajda politikai magyarázattal állt elő: így majd 2019-ben a választásokon felhozhatják ellene, hogy alatta történt mindez, elvégre ő az, akinek azt a 12 embert el kellene küldenie.

Másik verziója az volt, hogy így több marad a testületnek saját magára, például arra az ADA Gondozó Nonprofit szervezetre, amely az idősgondozásra hatmilliót kér, és az elmúlt évtizedben tízmilliókat vett ki a költségvetésből. Vajda közölte, az önkormányzat fogja kézbe venni a feladatot.

„10 éve harcolok, hogy egy szebb jövő jöjjön el, hogy ne ilyen emberek irányítsák a települést és Magyarországot” – mondta a polgármester, akinek szavai ugyan megértésre találtak, de a hangulat józan maradt. Még akkor is, amikor Vajda azt mondta, újra meg kell próbálni, „el kell takarítanunk ezt a bandát”. Vajda a találkozó végén január 18-ra újabb nyílt ülést javasolt.

„Folytatni fogjuk. Én még csak megélek 28 ezer forintból, egyedül vagyok, de akinek családja van, létkérdés ez az 50 ezer forint” – mondta a Művelődési Házból kifelé jövet egy József nevű férfi. „Sok lúd disznót győz, ezt mondják. Nem csinálunk semmi mást, tudunk vigyázni az indulatainkra”.

"Hát, megpróbáltuk, nem sikerült. Félek tőle, hogy kifárad a falu és marad minden a régiben" – mondta egy nő, aki egyébként nem volt érintett a közmunkában, ahogyan a megjelentek többsége sem. Egy másik nő szerint talán mégis lemondanak, elvégre Vajda is mondta, hogy így lesz, mert „már így is emberi roncsok lettek a nyomás alatt”. Abban biztos volt mindegyikük, hogy senki nem lépi át a törvényt, ahogyan a csütörtökin sem, bármit is állítottak a képviselők.

A rendőrség azért, biztos ami biztos, alaposan ellenőrizte a hazafelé tartókat. A településről kifelé vezető úton többeket igazoltattak, az autók utasait is, adataikat felírták. Az intézkedés okát a kérdés ellenére nem közölték, a válasz csak annyi volt: „mert igazoltatok".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?